Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejatraktivnější města světa? V průzkumu se umístila i Praha

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Praha je mezi 60 světovými metropolemi v atraktivitě pro bydlení, byznys a cestovní ruch na 30. místě. Nejatraktivnější městy jsou New York, Abú Zabí a Londýn, nejhůře dopadly Teherán a Nairobi. Česká metropole si nejlépe vedla v turistické atraktivitě.

New York a Abú Zabí za své umístění vděčí především pracovním příležitostem. New York obhájil prvenství z roku 2013, kdy agentura Ipsos dělal tento průzkum naposledy. Londýn klesl ze druhého místa na třetí, Abú Zabí bylo před čtyřmi lety čtvrté.

Nejlepším místem pro bydlení je podle průzkumu Curych, z hlediska turistické atraktivity Paříž a v pracovních možnostech New York. Praze patří v těchto kategoriích 27., 15. a 39. místo.

Ipsos v průzkumu na přelomu dubna a května oslovil 18.557 respondentů ve věku 16 až 64 let ve 26 zemích světa, v Česku se nedotazoval. Respondenti měli v každé kategorii označit tři nejatraktivnější města ze 60 nabídnutých. Podle procentuálního zastoupení Ipsos jednotlivým městům přidělil body. Například Prahu zařadila mezi tři nejlepší města podle bydlení tři procenta dotazovaných, šest procent z hlediska turistické atraktivity a dvě procenta podle možnosti pracovního uplatnění. Praha tak dohromady získala 11 bodů. Vítězný New York jich měl téměř pětkrát více. V porovnání s posledním průzkumem si však o 18 bodů pohoršil.

Témata:  Praha New York Londýn

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.