Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konvička terčem posměchu: Se svojí stranou ApČ se daleko nedostane, hlásí Německo

Prvomájová demonstrace Bloku proti islámu na Letné (1. května 2016)
Prvomájová demonstrace Bloku proti islámu na Letné (1. května 2016)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha/Berlín - Lídr Bloku proti islámu Martin Konvička zakládá vlastní stranu s prozatimním názvem Alternativa pro Českou republiku (ApČ), který připomíná bavorskou AfD. Podle svých slov by rád navázal spolupráci s německou předlohou své strany, ta o to ale nestojí.

Šéf bavorské AfD Petr Bystroň tvrdí, že Konvička pro ně není adekvátní partner. "Principiálně je to pěkné, když se někdo cítí inspirován naší stranou a našimi úspěchy. Na druhou stranu je to složité, když u toho nejsou ti správní lidé," řekl deníku Blesk s tím, že Konvička určitě není žádným odpovídajícím partnerem.

"Opakuji, jsme třetí největší strana v Německu, našimi partnery strany jsou buď ty, se kterými jsme v Evropském parlamentu a mají odpovídající velikost, nebo třeba FPÖ, která je již nejsilnější stranou v Rakousku. Nevidím perspektivu, že by se Konvička, ať už si tu stranu nazve jakkoli, mohl někdy dopracovat do takových pozic. Chybí tam širší základ. Tam by měli být lidé z Topky, ODS, ze Svobodných, pak by možná mohla mít nějaká nová strana v Čechách šanci na úspěch," dodal.

Pro AfD tak není partnerem, protože strana má jasnou dělbu mezi mimoparlamentní opozicí a stranami, které se snaží pracovat na půdě parlamentu. "Konvička doposud byl něco jako Lutz Bachmann tady, aspoň to tak vnímám. To je ta mimoparlamentní opozice, Pegida, demonstrace, tento způsob. Ten je velmi důležitý, v tomto by mohl být partner nadále. Kdyby u toho zůstal, tak můžeme jednat s těmito lidmi tak, jak jednáme i s Pegidou. V momentě, kdy se začne pokoušet dělat nějakou stranu, tak už je to o něčem jiném," podotkl.

"Informace o přímé spolupráci v této chvíli nechci ještě komentovat. Nicméně AfD je vlastenecká strana, protiimigrační a protiislamizační a nesporný je i její ekonomický liberalismus. Strana působí kultivovaně a dokáže oslovit i občany středních a vyšších tříd," řekl už dříve MF Dnes ideolog Bloku proti islámu Petr Hampl. Vyjednávání o zahraniční spolupráci už prý začalo. Bližší informace ale zatím nejsou známy a neznají je ani členové strany. Ti by se měli více dozvědět na sněmu strany na konci května.

Témata:  Martin Konvička AfD Blok proti islámu

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy