Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Čapí hnízdo má další pokračování, případem se zabývá úřad proti podvodům

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha – Nemůže potvrdit ani vyvrátit podezření na propojení farmy Čapí hnízdo s Agrofertem ministra financí Andreje Babiše (ANO) v době žádosti o dotaci a jejího čerpání, uvedli ve zprávě auditoři, kteří padesátimilionovou dotaci zkoumali. Korekci dotací proto nenavrhli.

Zákon je totiž neopravňuje prověřovat firmy, které dotaci nedostaly. Uvedly to Lidové noviny (LN), které mají zprávu auditorů k dispozici. Auditoři mají za to, že osobní provázanost firem je doložená. Sám Babiš to přiznal v projevu ve Sněmovně, kde řekl, že v letech 2008 až 2010 Čapí hnízdo patřilo dvěma jeho dospělým dětem a bratrovi jeho partnerky.

Rodinné propojení však jako takové na porušení dotačních podmínek nestačí, současně s tím musí být splněna ještě jedna podmínka - některá z firem z Agrofertu by musela podnikat na propojeném trhu. Tedy v pohostinství, cestovním ruchu či ubytování. A to čeští auditoři nemají jak ověřit. Nemohou podle svých slov žádat po jiných firmách než společnosti Imoba, jíž farma dnes patří, listiny, prověřovat trh kvůli hospodářské soutěži nebo zpovídat klienty. To může policie nebo Evropská komise, píše deník.

Případem se zabývá také Evropský úřad proti podvodům (OLAF), stejně tak policie - závěry těchto dvou prověrek ještě známy nejsou. Podle LN auditoři uvedli, že jsou indicie o tom, že Farma Čapí hnízdo patřila pod Agrofert, tedy že neměla nárok na dotaci. Pokud se EK rozhodne propojení trhů prozkoumat a kdyby zjistila, že k němu došlo, musel by Agrofert dotaci vrátit.

Babiš nechtěl výsledek komentovat s tím, že výsledky auditu nezná a odkázal na firmu Imoba. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka sdělil, že se žádné pochybení nestalo. „Jsme přesvědčeni, že ke stejnému závěru dojde i Evropská komise," řekl Hanzelka. Rozhodující podle něj je, že audit označil dotaci za způsobilou a nenavrhl vrácení ani její části.

Témata:  Ministerstvo financí České republiky audit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy