reklama

Během pondělí a dneška se desetitisíce zákazníků všech domácích mobilních operátorů potýkaly s prozváněním z telefonních čísel z Alžírska, Pobřeží slonoviny, Afghánistánu a dalších zemí. Volajícím jde o to, aby jim prozváněný zavolal zpět, za což zaplatí nemalou částku za mezinárodní hovor, upozornil výkonný ředitel APMS Jiří Grund.

Mobilní operátoři už podle něj drtivou většinu těchto čísel zablokovali, útok však stále probíhá. „Asociace poskytovatelů mobilních sítí proto doporučuje při nevyžádaných hovorech ze zahraničních čísel nevolat zpět," uvedl Grund s tím, že řádově stovky lidí už na tato čísla volaly zpět.

Systém funguje tak, že zákazníci jsou prozváněni účelově. Volající nechá jejich telefon vyzvánět velice krátce a čeká, že zavolají zpět. Ve spěchu či zmatku člověk přehlédne, o jaké číslo jde, a následný odchozí mezinárodní hovor je mu naúčtován dle patřičné zóny. Podvodník následně profituje z propojovacích poplatků. Dopátrat se původce je v těchto případech téměř nemožné.

„Jedná se o klasický takzvaný wangiri scénář, který se naposledy odehrál minulý týden na Slovensku. Pokud tedy najdete v nepřijatých hovorech neznámé číslo, ujistěte se, že začíná českou mezinárodní předvolbou +420, a že tedy při volání zpět nebudete volat mezinárodně," upozornil Grund.