Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka hodnotí ministerstvo kultury: Dobře čerpalo z peněz EU, neprosadilo ale dva zásadní zákony

Daniel Herman
Daniel Herman
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes sešel s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL). Ocenil resort především za čerpání peněz z evropských fondů. Přišla řeč i na platy.

Bilanční schůzka se konala v Klementinu. Premiér připomněl, že se nepodařilo prosadit zákon o veřejnoprávní instituci v kultuře a památkový zákon, které programové prohlášení vlády slibovalo. Pro zamítnutí památkového zákona ovšem hlasovali také sociálnědemokratičtí poslanci.

Jako úkoly, které před Hermanem a také ministrem Janem Chvojkou (ČSSD) ještě stojí, Sobotka zmínil dořešení výkupu vepřína v Letech. Prioritou pro nejbližší období ministerstva kultury by také měla být organizace oslav výročí založení Československa a připomínky pražského jara 1968 či rekonstrukce budov Národní galerie, uvedl premiér.

Významné téma je podle Sobotky otázka platů v kultuře. "Jsem rád, že se nám podařilo navýšit hladinu průměrného platu v resortu kultury oproti roku 2013 zhruba o 35 procent. Teď 1. července vláda schválila nařízení, kterým se zvýšily platy těm nejhůře placeným zaměstnancům veřejného sektoru a dotklo se to také více než devítiprocentního nárůstu tarifních platů zaměstnanců v kultuře včetně zaměstnanců této významné instituce, Národní knihovny," řekl Sobotka.

Vedle revitalizace Klementina, kterou premiér chválil, která ale podle zaměstnanců knihovny trvá příliš dlouho a komplikuje některé činnosti knihovny, premiér pochválil i rekonstrukci Uměleckoprůmyslového muzea, pokračování rekonstrukce Národního muzea, zahájení rekonstrukce Státní opery Praha či odkup provozní budovy Národního divadla. Sobotka zmínil také navýšení podpory kinematografie.

"Ne příliš šťastně" podle něj dopadl památkový zákon. "Myslím, že tak byla zmařena docela velká práce, která ze strany ministerstva kultury na tomto zákoně byla odvedena," řekl k nezdaru normy, o jejíž přijetí usilovalo několik českých vlád. Její poslední navrhovaná podoba podléhala od začátku kritice z mnoha stran včetně některých expertů z památkové péče.

Témata:  Bohuslav Sobotka Daniel Herman Ministerstvo kultury České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy