Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výzkumníci údajně našli neoznačené hroby šesti obětí železné opony

Muzeum železné opony Valtice
Muzeum železné opony Valtice
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Badatelé Platformy evropské paměti a svědomí hlásí, že objevili hroby šesti z celkem 13 polských obětí, kterým způsobil smrt elektrický proud na hranicích komunistického Československa. Platforma to dnes uvedla v tiskové zprávě. 

Polský Ústav národní paměti již dříve oznámil, že má zájem ostatky svých občanů exhumovat. Podle platformy za smrt Poláků zodpovídá především tehdejší ministr vnitra a pozdější komunistický premiér Lubomír Štrougal.

Polští státní zástupci se z podnětu Platformy začali letos smrtí svých krajanů zabývat. Již dříve Platforma uvedla, že podle jejího výzkumu je Štrougal zodpovědný za smrt alespoň 60 osob zabitých na železné oponě v době komunismu. Za jeho působení ve funkci ministra vnitra byla železná opona nabita 4000 - 6000 volty, což vedlo ke kruté smrti těch, kteří se snažili překročit hranice směrem na Západ, uvedla.

Tým Platformy evropské paměti a svědomí podle její výkonné ředitelky Neely Winkelmannové identifikoval všech 13 polských obětí. Snaha dohledat těla vedla také k nálezu dalších šesti neoznačených hrobů, ve kterých ostatky pravděpodobně spočívají, uvedla dnes.

Podle tehdejších předpisů měla být těla těch, kdo byli zabiti na železné oponě, pohřbena v neoznačených hrobech, a ty byly zarovnány s terénem. Nikdo z rodiny či blízkých nesměl být o pohřbení informován. Platforma předala výsledky svého bádání polským státním zástupcům.

Štrougalovu zodpovědnost v souvislosti s použitím vysokého napětí prověřovala i česká policie, věc však uzavřela jako promlčenou. Štrougal odmítá, že by něco zanedbal nebo zavinil: vypnutí proudu prý zdržela politická vyjednávání.

Trestnímu oznámení od platformy čelí Štrougal s někdejším generálním tajemníkem ÚV KSČ Miloušem Jakešem také v Německu, a to kvůli smrti pěti Němců na hranicích.

S faktickým budováním železné opony začali komunisté v roce 1951. V letech 1952 až 1957 byl prostor mezi stěnami plotu zaminován, počínaje rokem 1952 byl zátaras doplněn o vodiče vysokého napětí. Elektrický proud byl z plotu vypojen v polovině 60. let.

Informace o Čechoslovácích i cizincích, kteří u ostře střežených hranic zemřeli, poskytuje interaktivní mapa, jež vznikla pod Ústavem pro studium totalitních režimů. Podle jejích autorů zahynulo mezi lety 1948 a 1989 u hranic nejméně 266 lidí. Poláků eviduje aplikace 22.

Témata:  komunismus Polsko Česká republika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy