reklama

Juncker dnes řekl, že  problém není nevýznamný a bude se mu věnovat plná pozornost. Tato slova vnímá předseda české vlády jako závazek k hledání účinného řešení.

V Bruselu dnes o dvojí kvalitě potravin jednal dnes za země V4 s Junckerem slovenský premiér Robert Fico. Evropská komise bude záležitosti podle svého šéfa věnovat plnou pozornost. Předložení nové legislativy teď Juncker nepředpokládá, do budoucna ho ale nevyloučil.

Sobotka trvá na tom, že v EU musí být jedna kvalita potravin pro všechny - a to ta nejvyšší. „Evropská komise a EU mají jako jediné možnost tuto situaci systémově vyřešit. Na tom budeme trvat i nadále a dnešní slova Jeana-Claudea Junckera vnímám jako závazek z nejvyššího místa Evropské komise přijít se skutečnými a účinnými řešeními," uvedl premiér.

Visegrádské země kritizují to, že stejné výrobky se stejným názvem mají v různých státech jiný obsah. Podle něj po opakovaných urgencích zemí V4 vedení komise uznalo, že problém je nutné řešit. Silný tlak států Visegrádu má úspěch a přináší výsledky, dodal Sobotka.

„Dvojí kvalita potravin na společném trhu je pro ČR a další státy V4 nepřijatelná," dodal Sobotka. Podle něj tato praxe představuje diskriminaci lidí v některých státech a stávají se z nich spotřebitelé druhé kategorie, což ohrožuje jejich důvěru v evropskou integraci.