reklama

"Máme se tak špatně, že lidé pracují vlastně neustále, jen aby přežili," zveřejnil na svém facebookovém profilu Matěj Stropnický.

Reagoval tak na informaci, že nezaměstnanost v České republice je nejnižší z celé Evropské unie. Podle něj tento údaj však nevypovídá o realitě.

"Řeč tohoto nejnižšího čísla vůbec nezná kvalitu vykonané práce." Podle Stropnického lidé pracují za almužnu a nemohou si svobodně vybrat povolání. Proto je podle něj i pohyb na trhu práce mizivý.

Předseda Strany zelených dále říká, že nezaměstnaných bude o hodně víc, než údaj uvádí. "Po letitém zostuzení podpory v nezaměstnanosti korunované za ministra Drábka z TOP 09 její faktickou likvidací a navrch rozprášením Úřadů práce se lidé stydí přihlásit se o podporu a tím k evidenci."

Příčinu vidí v nízké inovativnosti celých odvětví kvůli vládní politice, nadvládě velkého byznysu, především Agrofertu, a byrokratické "buzeraci v podobě takových kontrolních hlášení DPH".

Na jeho příspěvek na sociální síti reagoval velký počet uživatelů, většinou negativně. "Když je vysoká nezaměstnanost, Stropnický kritizuje. Když je nízká, tak Stropnický kritizuje. Navíc se zlatou lžičkou v puse," napsal jeden uživatel. Podle jiného člověka muselo jít o satiru, podle dalšího tímto výrokem doporučuje Stropnický lidem, aby se nechali živit tatínkem, zřejmě v narážce na Matějova otce Martina, který je ministrem obrany.

Pouze několik uživatelů se Stropnickým souhlasilo. "Nenapadlo by mě, že Vám dám někdy upřímnej like skrz ekonomický status. Dobrej koment, palec nahoru," napsal další uživatel. "V některých věcech s Matějem souhlasím. Ale jak jde o makroekonomická témata, cítím tam Lenina," dodal další.