Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nyní by volby vyhrálo ANO, ODS a komunisté ale posilují

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Sněmovní volby by nyní podle průzkumu agentury Median vyhrálo hnutí ANO s 25 procenty hlasů před ČSSD s 22 procenty. Účast u voleb do Sněmovny by byla 59,5 procenta.

"Podpora dvou hlavních vládních stran v dubnu 2016 spíše mírně stoupla, ačkoli nelze vyloučit, že některé kauzy či sporně vnímané části vládní politiky se do podpory stran projeví se zpožděním," uvedl Median. V březnovém průzkumu Medianu mělo ANO podporu 23,5 procenta a sociální demokraté 21,5 procenta.

Komunisté by dostali 14 procent, hlasů ji tedy přibylo z březnových 12,5 procenta. Podpora TOP 09 naopak klesla z deseti procent na dubnových 8,5 procenta. "TOP 09 mohla oslabit mimo jiné medializace okolo dubnového sněmu STAN, který části respondentů připomněl oddělení těchto dříve pevně spolupracujících subjektů," podotkli autoři průzkumu.

ODS v dubnu s 9,5 procenta předstihla TOP 09, ačkoli jejich výsledky se statisticky významně neliší, upozornil Median. Podpora KDU-ČSL klesla proti březnu o 1,5 procentního bodu na 6,5 procenta.

Úsvit podle agentury stagnuje okolo úrovně 3,5 procenta, do jeho podpory se však ještě plně neprojevil rozkol s Blokem proti Islámu. Piráty by volila tři procenta a Stranu zelených 2,5 procenta.

Témata:  volební preference průzkumy volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy