Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Humanitární zásilky do Afghánistánu bude zřejmě i nadále doručovat česká armáda

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Praha - I během dalších 12 měsíců bude české ministerstvo obrany pomáhat spolku Berkat s leteckým převážením humanitární a zdravotnické péče do Afghánistánu. Počítá s tím materiál, který úřad předkládá vládě. 

Do země směřují oční rohovky určené k transplantacím, zdravotnické, hygienické a humanitární zásilky. Češi v roce 2005 v Afghánistánu provedli první transplantaci oční rohovky, od té doby bylo stejných zákroků vykonáno přibližně 280.

Ministerstvo se spolkem Berkat spolupracuje na přepravě materiálu do Afghánistánu už od roku 2010. Do Kábulu byly dopraveny především rohovky z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, které transplantují chudým Afgháncům tamní lékaři vyškolení českými oftalmology. V posledním roce bylo zákroků devět.

Do Afghánistánu směřuje také oblečení, dětské boty, hračky, školní tašky, přikrývky a batohy. Doprava se uskutečňuje v případě, že jsou volné přepravní kapacity v armádních letadlech, která směřují do Afghánistánu kvůli udržování tamního českého kontingentu. Náklady na lety plně hradí ze své rozpočtové kapitoly obrana.

Afghánistán je dlouhodobě jednou z priorit české zahraniční, obranné a bezpečnostní politiky. V rámci mise Resolute Support pod vedením NATO se předpokládá česká účast i v letech 2017 a 2018. Češi se soustředí na výcvik, poradenství a asistenci afghánským bezpečnostním silám a ochranu spojeneckých sil. Součástí strategie v zemi je i podpora poskytovaná vládním a nevládním organizacím při humanitárních aktivitách zaměřených na zlepšování životních podmínek Afghánců.

Témata:  Afghanistán Armáda České Republiky EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy