Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko je v regionu střední Evropy nejlépe připraveno na změny, ukazuje index

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Z Indexu připravenosti, který zveřejnila společnost KPMG, vyplývá, že Česko je v regionu střední Evropy nejlépe připraveno na náhlé i přicházející změny. Ze 136 sledovaných zemí jsou na vedoucích místech Švýcarsko, Švédsko a Spojené arabské emiráty, Česko je na 25. příčce. 

Index měří schopnost zemí reagovat na náhlé šoky i globální trendy, odhaluje politické a ekonomické příležitosti i rizika. Česká republika si od posledního vydání indexu polepšila o tři místa. Mezi její silné stránky patří rozvinutá péče o zdraví obyvatelstva, ekonomická otevřenost a vyvážený ekonomický růst. Zlepšení by bylo možné v potravinové a energetické bezpečnosti, v oblasti demografického vývoje a udržitelného podnikání.

„ČR je malá otevřená ekonomika v srdci Evropy a vyvážený ekonomický růst k nám stále táhne investory, i když v podnikatelském pilíři indexu se hodnocení zhoršilo. Vliv na to může mít i stále nízká přidaná hodnota průmyslové produkce," komentoval výsledky partner KPMG ČR Karel Růžička. Problém podle něj představuje demografický vývoj s ohledem na stárnutí české populace - především z hlediska dalšího financování průběžného důchodové systému vyžadujícího reformu.

„Demografická změna vyvolaná stárnutím populace je definujícím trendem 21. století. Pokud na ni země nebudou reagovat včas, vystavují se rizikům, které s ní přicházejí. Je nutné přizpůsobit služby, důchodový systém, péči o zdraví a další nezbytnosti," uvedl Růžička.

Dobrý příklad v tomto směru poskytuje Japonsko. Díky dlouhodobým investicím do zdravotní péče a důchodového systému se zde lidé dožívají velmi vysokého věku. Do budoucna však bude třeba nastartovat ekonomický růst, vytvořit pracovní místa pro starší občany nebo zlepšit možnosti mladých rodin, aby byl celý systém udržitelný.

Struktura indexu staví na třech pilířích hodnotících schopnosti firem, vlády, lidí a občanské společnosti. V každém pilíři je dále hodnoceno několik podkategorií. Index odráží schopnost dané země zvládnout přicházející změny i náhlé šoky.

Témata:  ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy