Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otcovská dovolená prošla vládou, stejně jako další změny v nemocenské

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Martin Kovalík, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda dnes schválila zavedení týdenní otcovské dovolené, o přijetí návrhu novely o nemocenském pojištění informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitteru. Otcové dostanou 70 procent vyměřovacího základu výdělku, tedy stejně jako mají ženy na mateřské, uvedl. Proti byl minulý týden kvůli nárokům na státní pokladnu ministr financí Andrej Babiš (ANO). Normu nyní posoudí Sněmovna.

Změnu předloha přinese i v pojištění dobrovolných hasičů. "V zákoně o nemocenském pojištění jsme podpořili dobrovolné hasiče. Pokud onemocní v důsledku nasazení, budou mít nárok na stoprocentní nemocenskou," doplnil Sobotka. Vláda tím podle něj vysílá jasný signál, že si často velmi nebezpečné a náročné práce dobrovolných hasičů, kterou vykonávají pro zajištění bezpečnosti občanů v regionech České republiky, váží.

"Vláda schválila zavedení otcovské poporodní péče, rozšíření počtu sirotků s nárokem na sirotčí důchod a nemocenskou pro dobrovolné hasiče," informovala v průběhu jednání ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Návrh předpokládal ještě záměr vyplácet ošetřovné i na nemocné členy rodiny, kteří s nemocnými nebydlí.

Záměr zavést otcovskou či ošetřovné pro ty, kteří se starají o příbuzné, ohlásila Marksová loni v září. Opatření představila jako kroky na podporu rodin. Podle návrhu novely by muži mohli nastoupit na týdenní otcovskou do šesti týdnů po narození potomka. Pokud odváděli nemocenské pojištění, dostávali by z něj 70 procent vyměřovacího základu jejich příjmu. Ministerstvo uvedlo, že otcovská má motivovat muže, aby se do péče o dítě víc zapojili. Volno má také posílit vazbu mezi potomky a jejich rodiči. V Česku se ročně rodí kolem 100.000 dětí. Otcovská by ročně vyšla na 630 až 800 milionů korun. Stát by přišel o 72 až 93 milionů na daních. Administrativa by ročně stála 30 milionů.

Na sirotčí důchod by mohlo podle návrhu dosáhnout víc dětí. Ministerstvo práce uvádí, že se tak "zmírní tlak" na poskytování dávek, a to zhruba u 4300 sirotků. Penzi by měli mít šanci získat, pokud jejich zemřelému rodiči nebylo ani 28 let a platil v posledních deseti letech aspoň rok sociální odvody či pokud jejich rodiči bylo nad 38 let a platil v posledních 20 letech odvody aspoň dva roky. Podle odhadů by náklady mohly dosáhnout 300 milionů korun ročně.

Témata:  vláda mateřská nemocenská

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy