Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mor prasat: Čunek vyhlásí stav nebezpečí ve Zlínském kraji

Vepři
Vepři
Foto: Pixabay

Zlín - Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) vyhlásí dnes odpoledne v kraji kvůli africkému moru prasat (AMP) stav nebezpečí. Potvrdil to na zasedání zastupitelstva Zlínského kraje.

Mimořádný stav má umožnit zamořené území lépe chránit a zabránit tomu, aby se nakažení divočáci nedostali z ohniska nákazy.

"Jeví se to nezbytným. K vyhlášení dnes dojde. Zásadní věcí je udržet nakažená prasata v nakaženém území a nepustit tam žádná jiná," řekl na zastupitelstvu Čunek. Čas vyhlášení stavu nebezpečí neupřesnil.

Kolem ohniska nákazy na Zlínsku by měl vzniknout zhruba 45 kilometrů dlouhý elektrický ohradník. Vytipují se také pole, která nebudou moci zemědělci sklidit. Očekávaný zisk z úrody jim má být proplacen. Divoká prasata v ohnisku nákazy, která neuhynou na africký mor, budou pravděpodobně odchytávána do klecí.

Myslivcům by měl být v ohnisku nákazy nadále zakázán odstřel divočáků. Do zamořeného území zřejmě nebudou moci chodit také lidé se psy. Ti by mohli nakažené divočáky vyplašit, což zvyšuje riziko šíření choroby do dalších oblastí.

Témata:  mor prasat Jiří Čunek 1 Zlínský kraj divočáci vepři

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy