Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miny ve Vrběticích nebyly zakázané, pocházely z Maďarska

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Army.cz

Zlín - Licenční správa ministerstva průmyslu a obchodu nezjistila, že by miny skladované ve Vrběticích, byly zakázané. U zlínského soudu to dnes řekl vedoucí oddělení vojenského materiálu licenční správy Roman Samiec. Podle něj to, zda je materiál zakázaný, posuzoval zahraniční orgán při vydání exportní licence. Miny byly dovezeny z Maďarska. Kvůli nim stojí před soudem pět lidí a firmy Excalibur Army a Real Trade Praha.

Samiec řekl, že licenční správa porovnávala údaje z kupní smlouvy a z předložené žádosti. "Neměli jsme indicie, že se jedná o zboží zakázané," řekl a dodal, že zákon uvádí, co nesmí být předmětem zahraničního obchodu s vojenským materiálem. Miny MON-100 a MON-200 podle Samiece v předpisu jako zakázané nebyly. Pracovníci licenční správy navíc některé komodity neznají, dohledávají je na internetu, třeba na wikipedii, uvedl.

U soudu dnes vypovídali i další svědkové, lidé, které zaměstnává či zaměstnávala Excalibur Army. Podobně jako obžalovaní nikdo z nich o tom, že by miny byly zakázané, nevěděl. Hlavní líčení pokračuje ve čtvrtek, vypovídat by měli znalci.

Stíhání je vedeno pro vývoj, výrobu a držení zakázaných bojových prostředků a porušení povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence pro zahraniční obchod s vojenským materiálem. Obviněným hrozí až 12 let, firmám až zrušení. Vinu popírají.

V areálu ve Vrběticích na Zlínsku předloni v říjnu a listopadu vybuchly dva sklady s municí. Při první explozi zahynuli dva lidé. Oba vybuchlé sklady si ale pronajímala jiná společnost, ostravská firma Imex Group. Kauza skladování údajně zakázaných výbušnin s explozemi ve Vrběticích nesouvisí, miny byly nalezeny při kontrole až v prosinci roku 2014.

Podle obžaloby Real Trade Praha (obchodní agentura propojená se zbrojařskou firmou Excalibur Army) koupila od dceřiné maďarské společnosti firmy Excalibur Army na začátku roku 2012 vojenský materiál včetně 269 min typu MON-100 a 232 min typu MON-200. Podle státního zástupce Lea Foltýna jde o protipěchotní miny zakázané právními normami ČR i mezinárodněprávními normami navazujícími na Ottawskou konvenci.

Zmocněnec Excalibur Army Andrej Čírtek ale uvedl, že Ottawská úmluva nezakazuje protipěchotní miny, ale miny, které explodují přítomností, blízkostí nebo kontaktem osoby. Podle Čírtka ve skladu nalezené miny toto nesplňovaly, navíc neměly rozněcovač a byly nebojeschopné. Za zakázané je podle něj nepovažuje ani maďarský stát.

Obžalobě čelí předseda představenstva Real Trade Praha a jednatel Excalibur Army Petr Kratochvíl, který podle obžaloby zastupoval Real Trade Praha při uzavírání smlouvy s Maďarskem o nákupu zmíněného materiálu. Obžalováni jsou i dřívější prokuristka Real Trade Praha Ivana Linhartová, bývalý místopředseda představenstva Real Trade Praha Vít Paulíček, hlavní zbrojíř Excalibur Army Roman Štika a bývalý skladník Excalibur Army ve Vrběticích, nyní starosta obce Bohuslavice nad Vláří František Machuča.

Podle Foltýna Kratochvíl zaslal v prosinci 2012 faxem objednávku Real Trade Praha. Linhartová vyplnila podklady pro získání licence na převoz materiálu od ministerstva průmyslu a obchodu, Paulíček je podepsal. U min podle státního zástupce uvedli název, ale ne to, že jde o zakázané. Následně vydala povolení k převozu materiálu policie. Foltýn řekl, že pak Štika na pokyn Kratochvíla rozhodl o převozu min do Vrbětic, kde je převzal Machuča.

Témata:  výbuch ve Vrběticích na Zlínsku munice Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy