Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihomoravská záchranka navyšuje počty lékařů, podle odborů ale krize přetrvává

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Brno - Jihomoravská záchranka rok od vyhlášení stávkové pohotovosti zvyšuje počty lékařů, stav je podle vedení nejlepší od roku 2014. Daří se pokrývat letní služby, které jinak bývají kritické.

Informace o početních stavech lékařů poskytla ČTK mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Hedvika Kropáčková.

Podle odborářů se ale situace výrazně nezlepšila. Lékaři jsou pořád silně vytížení, kritické podněty prý zůstávají neřešené.

Záchranka momentálně eviduje 72,5 lékařských úvazků v hlavním pracovním poměru. Další dva lékaři nastoupí v září, desítky jich pracují na dohodu. Pro pokrytí služeb organizace potřebuje 92 lékařů, vypočetla Kropáčková.

"Nemám pocit, že by se situace nějak rapidně zlepšila," řekl ČTK v reakci Stanislav Feit, místopředseda brněnské základní odborové organizace. Vedení podle něj neřeší většinu problémů, na které odbory upozorňují, i proto stávková pohotovost trvá.

Odbory ji vyhlásily koncem loňského července. Podpisem tehdy stávkovou pohotovost podpořila asi polovina zaměstnanců. Dlouhodobě kritizují ředitele záchranky Milana Klusáka. Kraj se snaží urovnat spory mezi vedením a odbory pomocí mediátora a specialisty na lidské zdroje.

Témata:  záchranáři Zdravotnická záchranná služba Jihomoravský kraj

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy