reklama

Toho se měli lidé dopustit pořízením pirátských kopií softwaru, filmů anebo hudby. Uvedla to dnes v tiskové zprávě aliance softwarových firem BSA.

Vyděrači zablokují internetový prohlížeč či počítač smyšleným oznámením o porušení autorského práva. Následně se pod hlavičkou policie či autorskoprávních organizací dožadují zaplacení pokuty za porušení autorských práv v řádu několika tisíc korun. Pokud nezaplatí, vyhrožují trestním stíháním, vyšetřováním a permanentním zablokováním počítače.

"Jde o jasný podvod. Autorskoprávní organizace ani policie nikdy touto formou nekomunikují. Podvodníci využívají černého svědomí lidí a vyděračské viry umisťují na stránky, odkud lze nelegální cestou stáhnout software, filmy či hudbu. Vyděračské viry umisťují také na stránky s erotickým obsahem. Počítají s tím, že se lidé leknou, že se dopustili něčeho nezákonného, a raději pár tisíc zaplatí. Nedoporučuje se podvodníkům cokoli platit, protože po zaplacení obyčejně nedojde k odstranění vyděračského viru. Namísto toho by si měli lidé nechat počítač odvirovat a příště se vyvarovat návštěv rizikových webů," uvedl mluvčí BSA Jan Hlaváč.