Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vedro v Brně: Ulice v centru jsou kropeny vodou, zvířata v ZOO dostávají sprchy

Brno, ulice Pekařská
Brno, ulice Pekařská
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Brno - Aby centrum Brna nebylo v těchto dnech tak žhavé, rozhodla se radnice, že dnes a ve středu bude od 11:00 do 16:00 kropit ulice historického centra. Podobně se zachovaly i některé městské části, například Jundrov.

Vedrem trpí lidé i zvířata. V některých profesích proto dostávají od zaměstnavatele iontové nápoje či minerálky, v zoologické zahradě skrápějí některé zvířata vodou a dobytek či prasata vyhledávají co nejchladnější místa. Problémy mohou mít i tramvaje, proto v některých rizikových úsecích jezdí jen čtyřicítkou, vyplývá ankety ČTK.

Kropení ulic má zpříjemnit pobyt v centru Brna, kde není prakticky žádná zeleň a horký vzduch ještě více ohřívají rozpálené silnice, chodníky i domy. "Budeme kropit dnes a ve středu. Pokud budou tropické teploty pokračovat, budeme kropit dále," uvedla mluvčí městské části Kateřina Dobešová.

Ochlazování si užívají také zvířata v brněnské zoo. "Přistoupili jsme například k rosení papoušků, sprchu si dopřávají naši tapíři," uvedla kurátorka savců Dorota Gremlicová. Lachtani zase k jídlu dostávají mražené ryby. Akvaristi musejí chladit akvária, aby nevzrostla teplota vody, kvůli níž by mohly uhynout ryby.

Na teplo jsou podle Gremlicová obecně náchylnější zvířata, která svoji tělesnou teplotu řídí podle teploty okolí, například pásovci. Ve vedru se necítí dobře například i severské druhy zvířat jako sobi, losi či lední medvědi.

Co nejvíce zpříjemnit se snaží tyto dny zvířatům i v zemědělském podniku Agrospol, agrární družstvo z Knínic u Boskovic. "Dáváme jim víc vody na pití, naplno jedou větráky. Zvířata si hledají místo, kde je nejchladněji, prasata leží například na betoně," řekl předseda Ladislav Menšík.

Někteří zemědělci ochlazují zvířata kropením či mlžením. "Na to my nejsme zavedení a například mlžení zase přináší negativa, jako jsou mouchy či prach," poznamenal Menšík. V horkých dnech se také snižuje u dojnic množství mléka.

Témata:  Brno počasí léto

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy