reklama

Nyní má 118 zaměstnanců, v budoucnu by jich mohlo být asi 400. Činnost úřadu na briefingu představil ředitel instituce Dušan Navrátil.

Pod NBÚ mělo dosud kybernetickou bezpečnost na starosti Národní centrum kybernetické bezpečnosti (NCKB), které se nyní spolu s dalšími částmi NBÚ vydělilo do NÚKIB. Mezi vyčleněné části patří například ochrana utajovaných informací v informačních a komunikačních systémech, kryptografická ochrana a neveřejná služba v rámci družicového systému Galileo.

NÚKIB by podle Navrátila měl například zajišťovat podporu v případě kybernetických útoků. Součástí práce týmu lidí bude i prevence, tedy, aby systémy informační infrastruktury odpovídaly současným bezpečnostním kritériím.

"Národní bezpečnostní úřad byl prioritně určený k jiné činnosti, byl určen k ochraně utajovaných informací, proto bylo zřejmé, že dříve nebo později se tato činnost (kybernetická bezpečnost) osamostatní, což se stalo letos," uvedl Navrátil.

V současné době má nový úřad 129 tabulkových míst, pracuje pro něj 118 lidí. Sídlí v brněnské Mučednické ulici v objektu NCKB. V brněnských Černých Polích by ale v části původních kasáren měl v budoucnu vzniknout nový objekt až pro 400 zaměstnanců a úřad by měl sídlit v něm.