Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VZP bude prověřovat nákupy nemocnic, umožní to tento zákon

Všeobecná zdravotní pojišťovna
Všeobecná zdravotní pojišťovna
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) začne od 1. července, kdy vstoupí v platnost zákon o zveřejňování smluv, prověřovat nákupy nemocnic. Tým jejích analytiků posoudí v registru smluvní vztahy nemocnic s dodavateli kardiostimulátorů, defibrilátorů a dalších zdravotnických prostředků. VZP zaplatí nemocnicím méně za ty prostředky, které podle smlouvy nakoupily levněji, než vykázaly pojišťovně. Novinářům to dnes řekl náměstek Petr Honěk.

VZP má podle Hoňka signály, že některé nemocnice účtují za materiál víc, než za kolik ho nakoupí. Konkrétní příklady neuvedl. "Pokud v registru zjistíme, že jsou zde významné diskrepance v cenách, které my máme v číselníku a za které platíme, a v cenách těch kontraktů, tak zasáhneme a budeme ceny snižovat," uvedl.

"Ačkoliv Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra sleduje tuto agendu již nyní, plánuje v průběhu letošního roku posílit analytické a kontrolní činnosti tak, aby byla kontrola ještě efektivnější," uvedla dnes na dotaz ČTK mluvčí největší zaměstnanecké pojišťovny Hana Kadečková.

Honěk připomněl, že VZP snižuje úhrady zdravotnického materiálu od roku 2013, kdy nastoupilo nové vedení. Když se z interního výkazního systému zjistí, že některé nemocnice účtují méně, než je cena daná číselníkem, úhrada se sníží. "Další je obecná znalost trhu a trošku investigativní práce, kdy víme, že materiály se určitě dají koupit za nižší ceny, takže přistupujeme opět k úpravě tak, aby se blížily ceně, za kterou se dá na trhu pořídit," popsal dosavadní postupy náměstek.

Aktuálně narovnává VZP ceny zdravotnických prostředků k 1. červnu v průměru o deset procent u defibrilátorů a nové technologie implantace srdeční chlopně pomocí katetru TAVI. Očekávaná roční úspora je 85 milionů.

Od roku 2013 snížila VZP úhrady defibrilátorů o 33,8 až 54,6 procenta bez dopadu na dostupnost péče, zdůraznil Honěk. V letech 2013 a 2014 uspořila narovnáváním cen miliardu za úhrady koronárních stentů, kardiostimulátorů a defibrilátorů. Loni činila úspora 65 milionů za úpravu cen například speciálních PTCA katetrů.

Uspořené peníze se využívají na péči pro nemocné - zatímco v roce 2013 dostalo defibrilátor 2110 pacientů, loni 2367, tedy o 12,2 procenta víc. Koronární stent zaplatila VZP v roce 2013 pro 6230 pacientů, loni pro 6900, nárůst činil 10,75 procenta, shrnul náměstek.

Témata:  VZP zdravotní pojišťovny zdravotnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy