Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Centrální banka zlepšila odhad růstu ekonomiky

Jiří Rusnok, guvernér ČNB
Jiří Rusnok, guvernér ČNB
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,6 procenta z 2,9 procenta odhadovaných v květnu. Pro příští rok ČNB zlepšila odhad na 3,2 procenta z předchozích 2,8 procenta. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to dnes uvedl guvernér Jiří Rusnok. Pro rok 2019 nová prognóza ČNB počítá s růstem HDP o 3,1 procenta.

ČNB dále snížila odhad vývoje inflace ve třetím i čtvrtém čtvrtletí příštího roku. Ve třetím čtvrtletí 2018 čeká inflaci 1,9 procenta, zatímco v květnu čekala dvě procenta. Pro čtvrté čtvrtletí 2018 odhad snížila na 1,8 procenta z předchozích 1,9 procenta.

Inflace setrvá po zbytek letošního roku v horní polovině tolerančního pásma a k dvouprocentnímu cíli se přiblíží začátkem příštího roku, uvedl Rusnok. Dodal, že prognóza počítá s růstem tržních úrokových sazeb ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Rizika pro odhadovaný vývoj jsou podle Rusnoka mírně proinflační, tedy ve prospěch růstu cen. Nejistotou podle guvernéra je možný slabší kurz koruny v příštích čtvrtletích způsobený prodejem korun finančními investory. "Náš základní scénář ale je, že bude pokračovat mírné posilování kurzu koruny," uvedl dnes guvernér. Zároveň ale uvedl, že ČNB prozatím nadále nebude zveřejňovat konkrétní odhady ČNB k vývoji kurzu koruny.

Zároveň Rusnok nevyloučil, že další zvyšování úrokových sazeb může v příštích dvou letech nastat, konkrétní ovšem nebyl. "Rozhodně nečelíme žádnému přehnanému tlaku v oblasti inflace. Bude samozřejmě záviset i na vývoji kurzu koruny. Další zvyšování v průběhu příštích dvou let může přicházet, nicméně bude to podmíněno dalším vývojem ukazatelů, které jsou pro nás klíčové," uvedl.

Celkově podle hlavního analytika Cyrrus Lukáše Kovandy vyznělo dnešní vystoupení Rusnoka pro korunu ze střednědobého pohledu spíše pozitivně. "Příznivé je i znatelné navýšení odhadu růstu ekonomiky. ČNB je v tomto svém odhadu optimističtější než tradičně konzervativnější ministerstvo financí. ČNB však svým odhadem předčí i další ať už tuzemské, nebo mezinárodní instituce," uvedl.

Ministerstvo financí na konci července v nové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta a příští rok na 2,9 procenta. Česká bankovní asociace minulý týden zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky na 3,2 procenta. Pro příští rok odhad růstu nechala na 2,7 procenta. Loni hrubý domácí produkt stoupl o 2,6 procenta.

Témata:  ČNB ekonomika Česká republika Jiří Rusnok

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy