Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horko ubližuje notebooků. Výdrž baterie se snižuje o desítky procent, slunce je může úplně zničit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Toshiba

Praha - Vedro a přímé slunce neškodí jen lidem či zvířatům, ale i notebookům. Výdrž baterie se může snížit až o desítky procent, v horším případě bude přístroj nenávratně poškozen.

Počítače a notebooky podle produktového manažera Lenova Pavla Janicha dokážou samy o sobě generovat vysoké teploty při náročnějším provozu, jako je třeba hraní her nebo práce s graficky a procesorově náročnými programy a s teplem venku se jejich zahřátí ještě stupňuje. To vede k častějšímu spouštění větráku a vyšší spotřebě počítače.

"Lidé by neměli vystavovat displej pravidelně a dlouhodobě přímému intenzivnímu slunečnímu záření, aby nedošlo k poškození LCD panelu, které by se projevilo jeho zčernáním. Obecně je také třeba upozornit, že u levných notebooků, které využívají šasi z běžných plastů, hrozí při extrémních teplotách, například za okénkem auta, jeho změknutí a následná deformace celého počítače," dodal prodejní manažer Toshiby Tomáš Konečný.

Provoz více počítačů v jedné místnosti může podle Petra Zajíčka z Dellu zvýšit teplotu v prostoru, protože zbytkové teplo, které odchází z větráčků PC je vyšší než okolní teplota. "Současná moderní počítačová elektronika má výrazně nižší spotřebu energie, a tím i produkuje méně ztrátového tepla. Zcela jiná situace ale je, pokud vystavíme počítač delšímu pobytu na přímém slunci," podotkl.

Výraznější vliv má vysoká venkovní teplota na provoz datových center, kde bývají umístěné stovky výkonných serverů. "Vysoké denní a noční teploty mohou ovlivňovat dostupnost datového centra až desetinásobným zvýšením poruch. Ty souvisí s nedostatečným odvodem tepla do okolí a způsobí vypínání ochran chladicích zařízení," uvedl Pavel Herout ze společnosti Altron.

Témata:  PC notebooky počasí počítače

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy