Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunista Jakeš byl pozván na festival. Strhla se lavina nevole, kapely ruší účast

V Praze si připomnělo konec války zhruba 300 stoupenců komunistů včetně Milouše Jakeše (9. května 2015)
V Praze si připomnělo konec války zhruba 300 stoupenců komunistů včetně Milouše Jakeše (9. května 2015)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - O pořádný rozruch se postarali pořadatelé hudebního festivalu Trutnov Open Air. Pozvali na něj generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše, což se nelíbí některým účinkujícím. Ti proto svou účast ruší.

Za vším stojí video zveřejněné na sociální síti facebook. Na něm zakladatel a organizátor festivalu Martin Věchet zve přímo v Jakešově bytě někdejšího tajemníka na Trutnov Open Air, který měl svého času v oblibě například Václav Havel nebo básník Ivan Martin Jirous. 

Zhruba minutový snímek začakl za příspění českého aktivisty Stanislava Pence okamžitě kolovat sociálními sítěmi a vyvolal rozporuplné reakce. "Martin Věchet udělá pro svůj nejkomerčnější festival vše. Nejen, že zneužije Václava Havla, Ivana Martina Jirouse a indiány, ale je i schopen mít za sponzora Zdendu Bakalu z OKD. Tady na tomto záběru zve posledního komunistického generálního tajemníka Milouše Jakeše na jeho festival. Je to ukázka naprostého hnusu," napsal k videu aktivista.

V reakci na možnou Jakešovu účast začala řada kapel rušit svá plánovaná vystoupení. Legendární The Plastic People of the Universe na sociální síti uvedli, že se "rozhodli odřeknout vystoupení na letošním Trutnov Open Air Festival (Official Teepee). Festivalu, kam je kromě nich zván generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš, se rozhodně zúčastnit nemohou."

Podobně zareagovala i skupina Už jsme doma, která s okamžitou platností ruší svoje učinkování na festivalu, a to prý jednou provždy. "Zároveň vyzýváme všechny kapely a také všechny potencionální účastníky této akce, aby tento festival bojkotovali a nejezdili na něj. Důvodem je pozvání Milouše Jakeše na tento festival hlavním organizátorem Martinem Věchetem. V době, kdy president této republiky relativizuje zásah na Národní třídě, kdy se paktuje s komunisty v Číně, s Putinovým režimem a kdy heslo Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí je opovrhováno a ve všeobecné oblibě stoupají extremistické, rasistické a xenofobní názory, je pozvání tohoto zločince na festival, který se dokonce hlásí k odkazu Václava Havla, výsměchem a nebezpečným precedentem. Není to recese ani legrace, je to hlupáctví a krátkozrakost jedný vyhulený a vychlastaný hlavy, ne-li pak obchodní vypočítavost," uvedla skupina na sociální síti.

Témata:  Milouš Jakeš

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy