reklama

Návrh by vedl v Česku ke ztrátě tisíců pracovních míst, uvedl na twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) doplnil, že jde o zásadní zpřísnění legálního držení zbraní. "Nejen vzhledem k bezpečnostní situaci s ním nelze souhlasit," konstatoval.

Ministerstvo vnitra v návrhu pro dnešní zasedání kabinetu doporučilo, aby zástupci ČR "při všech možných příležitostech" aktivně vystupovali proti návrhu evropské směrnice o kontrole zbraní. Podle analýzy by kvůli tomu premiér a někteří ministři měli co nejdříve navázat neformální kontakt s příslušnými eurokomisaři. Proti navrhovaným změnám, jež reagují na teroristické útoky v Paříži, už se vyslovily Sněmovna a Senát.

Hlavním cílem změny směrnice je posílení boje proti nedovolenému obchodování se střelnými zbraněmi. Česko kritizuje, že návrhy dopadají výlučně na legální držitele zbraní, nikoliv na nelegální zbraně, které jsou k páchání teroristických útoků používány. Předkládaná analýza možných dopadů změn uvádí, že by mohly být rizikem pro vnitřní bezpečnost ČR a že by znamenaly ztrátu tisíců pracovních míst.