Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici reagují na žádost policie o vydání Babiše a Faltýnka opatrně, chtějí došetření Čapího hnízda

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Politici opatrně reagují na informaci, že policie žádá o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) kvůli kauze kolem Čapího hnízda. ODS volá po jejich rezignaci na post poslanců.

Šéf ODS Petr Fiala na tiskové konferenci řekl, že by se Babiš a Faltýnek měli k trestnímu stíhání postavit čelem a rezignovat na mandát poslance.

Místopředseda vlády a šéf lidovců Pavel Bělobrádek ČTK sdělil, že se s žádostí musí nejprve seznámit, a nechce proto předtím spekulovat, jak se kauza například promítne do blížících se sněmovních voleb.

"Detaily v tuto chvíli neznám. Pokud se jedná o Čapí hnízdo, tak je i v zájmu pana Babiše a Faltýnka, aby se ta věc řádně vyšetřila. Ta kauza vyvolala velkou pozornost a trvá poměrně dlouho. Bylo by dobré, aby se zjistilo přesně, co se tam odehrálo," řekl České televizi volební lídr ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ČTK řekl, že neví, co je obsahem žádosti a jakého případu se týká. "Osobně jsem přesvědčen, zdůrazňuji, že to je můj soukromý názor, že majitel Agrofertu a členové představenstva Agrofertu, se dostali do kolize s trestním zákoníkem minimálně ve dvou veřejně známých případech, to je Čapí hnízdo a korunové dluhopisy, které Agrofert vydal," řekl Kalousek. 

"Nicméně kauza Čapí hnízdo vyžaduje vyšetření a je v zájmu všech zúčastněných, aby byla řádně vyšetřena," napsal ČTK šéf Starostů a nezávislých (STAN). Dodal, že poslanci STAN byli vždy pro vydávání poslanců, pokud nešlo o zjevnou šikanu a bránění poslanci vykonávat jeho mandát. "Což, myslím, není tento případ," uvedl. Ruku pro vydání by proto patrně zvedl. Věří, že voliči kauzu vyhodnotí správně. "Ale myslím, že Babišovy věrné to možná naopak semkne," doplnil.

Předseda KSČM Vojtěch Filip poznamenal, že se k záležitosti nemůže věcně vyjádřit, protože obsah žádosti nezná. Stanovisko chce zaujmout po usnesení mandátového a imunitního výboru, zároveň bude chtít znát stanovisko výkonných orgánů strany a poslaneckého klubu. 

Ironicky se ke kauze postavil kandidát na prezidenta Michal Horáček. "Babišova schopnost dostat se do všech médií je obdivuhodná. Ale s tímhle PR to už přece jen trochu přestřelil," uvedl na twitteru. 

Témata:  Andrej Babiš politici Petr Fiala

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy