Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko že může přijmout 80 tisíc uprchlíků? Šéf Senátu se pořádně naštval a tohle napsal

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha – Společnost Cyrrus ve středu vydala analýzu, podle které by Česko bylo schopno přijmout bez problémů 50 až 80 tisíc migrantů a ekonomiky by se to výrazněji nedotklo. Poněkud jiný pohled na věc však má sociální demokrat a šéf Senátu Milan Štěch.

V první řadě ho upoutalo poměrně široké rozmezí mezi oběma čísly. „A pak jsem si položil otázku, kdo si tuto analýzu asi objednal a zaplatil. Brokerské společnosti zpravidla nejsou žádní samaritáni pracující zadarmo. Závěry uvedené analýzy působí každopádně s trochou nadsázky jak z dílny poradců Angely Merkelové," píše Štěch na blogu své strany.

Podle analýzy by Česko mělo podporovat řízenou migrací, díky které by bylo možné postupně zaplnit volná pracovní místa. „Stát by tím prý ušetřil na 'výdajích souvisejících se stárnutím populace' až 90 miliard korun. Předtím je však údajně nutné 'přesvědčit veřejnost o výhodách zaměstnávání uprchlíků, těm zajistit bydlení, zavést výjimky v minimální mzdě, daňových úlevách, státních dotacích na pracovní místa' atd. Prostě samé maličkosti," uvádí předseda horní komory.

Podle něj jde o jakýsi pokusný balónek, který má otestovat toleranci veřejnosti k dovozu levné pracovní síly, se kterou by mohli někteří zaměstnavatelé tlumit tlak českých zaměstnanců na růst mezd. Připomíná, že míra nezaměstnanosti je na rekordní míře od roku 2009 a bez práce je jen 5,7 procenta.

„A někteří zaměstnavatelé si na nedostatek pracovní síly stěžují. Podobné názory, jaké hlásá společnost Cyrrus, znějí i od velkých korporací v Německu. Nejsou pochopitelně motivovány lidumilstvím, ale prachobyčejným kalkulem. Slušní, zásadoví stoupenci vstřícného postoje k migrantům by si proto měli dobře rozmyslet, zda je budou citovat. O Angele Merkelové se také často říká, že je 'matkou uprchlíků', ale ve skutečnosti je hlavně matkou německého průmyslu," myslí si Štech.

I proto se domnívá, že je třeba nejprve podporovat české občany a především mladé rodiny s dětmi, což je podle něj lék na budoucí demografický vývoj. „O špatném demografickém vývoji se u nás hovoří více než 20 let, ale právě i z důvodu přirozené migrace, zejména z postsovětských zemí a Balkánu, se pesimistické předpovědi zatím nenaplnily. Stát by také měl co nejvíce investovat do mladých lidí. Připomínám, že např. v západní Evropě dosahuje leckde nezaměstnanost mezi mladými 40 až 50 procent. Což je nejlepší podhoubí pro radikalizaci společnosti, jaké si lze představit," připomíná.

Pustit do země levnou pracovní sílu ze zahraničí by tak podle něj vylo krajně nezodpovědné. „Tato pracovní síla by totiž podle mého přesvědčení a zkušeností nebyla vůbec vhodná pro podniky a firmy, které mají v současnosti nedostatek pracovních sil. Převážně se jedná o místa v technických oborech, na které občané ze zemí jako je Libye, Sýrie či Irák většinou nejsou dostatečně kvalifikovaní a často ani nemají některé nutné návyky, které se při zaměstnání v takových odvětvích musejí rozvíjet," vysvětluje sociální demokrat.

Poukazuje na to, že tolik migrantů by pak mělo dopad především na sociální systém a v dlouhodobější budoucnosti i na společnost. „Nakonec by tito lidé skončili podle mého přesvědčení v šedé ekonomice a požadovali by sociální dávky od státu výměnou za klid a stabilitu. Tím se však analýza společnosti Cyrrus pochopitelně nezabývá. Stejně jako se nezabývá objektivními obtížemi spojenými se soužitím lidí z různých kultur, zejména ve druhé a třetí generaci, varuje za závěr Štěch.

Témata:  uprchlíci Milan Štěch nezaměstnanost

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy