Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku jsou miliony živnostníků. Každý druhý ale není aktivní

Podnikatelé, ilustrační foto
Podnikatelé, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - V Česku bylo vydáno více 2,1 milionu živnostenských oprávnění pro fyzické osoby. Více než polovina podnikatelů ale není aktivní. Svou činnost nejčastěji nevykonávají podnikatelé z oblasti zprostředkování a obchodu.

Podíl tzv. spících živnostníků je vyšší mezi ženami, a to o téměř o osm procentních bodů. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode.

V Česku bylo vydáno více 2,1 milionu živnostenských oprávnění pro fyzické osoby a podle odhadů Bisnode podnikatelskou činnost vyvíjí zhruba 956.000 z nich. To představuje 45,4 procenta registrovaných živnostníků.

"Své živnosti častěji přerušují ženy než muži. Podíl spících živnostníků mezi ženami je 59,8 procenta, zatímco mezi muži 52 procent," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

V některých oborech podnikání podíl neaktivních živnostníků přesahuje 80 procent. Nejčastěji to jsou podnikatelé ze zprostředkování a obchodu. Jde o odvětví s nízkými bariérami vstupu do podnikání, a současně s sebou nese vyšší podnikatelská rizika.

Témata:  podnikatelé živnostníci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy