Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chování hadů doma? Tato móda už v Česku trochu opadla, říkají odborníci

Farmář objevil dvouhlavého hada
Farmář objevil dvouhlavého hada
Foto: BBC

Plzeň - Móda chovat hady v bytech už podle odborníků ze zoo v Česku trochu opadla. Novým trendem je ale "hraní si" s barevnými mutacemi nejedovatých druhů.

Jako se šlechtí růže a jiřiny, tak začaly barevné mutace například škrtičů, tedy barevné zajímavosti u krajt i korálovek a dalších, a na to už vznikají fabriky, řekli ČTK mluvčí zoo Martin Vobruba a chovatel zoo Jan Dohnal.

Podle herpetologů je zároveň ve světě stále větší zájem o špičkové expozice jedovatých hadů, podobné jako je dva roky fungující Království jedu v zoo v Plzni, které táhne stále více návštěvníků a pomáhá vzdělávat děti a mládež. Hodně dobrá expozice je podle Jana Dohnala také v Kentucky, dále v Londýně, švédském Götenburgu a také dánská zoo Randers Regnskov má pár terárií se zajímavými hady. A teď se začal hodně zabývat jedovatými hady chorvatský Záhřeb, uvedl.

"Módou je nyní křížit jeden druh. A jakmile se získá nějaká jiná barevná aberace (odchylka), tak se je snaží dávat dohromady a z toho vypadávají nové a nové aberace," uvedl Dohnal. Ty se pak prodávají a licituje se o cenách. Smyslem je zisk. "Je to divné. Tímto nešťastným bláznovstvím samozřejmě zanikají původní druhy, likvidujeme je. Nepodporujeme to," řekl ošetřovatel zoo Miroslav Dohnal.

Chov hadů je podle něj náročný na znalosti, elektřinu a potravu, což stojí peníze. "U jedovatých hadů opadla dřívější móda ještě více, protože se jim mohou věnovat jen nadšenci. Je to studium, pozorování, chození a ježdění do přírody a šetření peněz na letenky, aby se mohlo vyjet za konkrétním druhem a tam ho studovat," uvedl.

Témata:  zvířata hadi Češi

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy