Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní zástupkyně Máchová má problém. Její kancelář prohledává ÚOOZ

Robert Šlachta, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)
Robert Šlachta, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) prohledávají kancelář pražské městské státní zástupkyně Dagmar Máchové. Uvedl to Radiožurnál, informaci ČTK potvrdila mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Zásah je součástí větší akce, při které už ÚOOZ ve středu zadržel několik současných i bývalých policistů. Podle České televize zadrželi detektivové i jednoho z pracovníků celní správy. Mluvčí Celní správy Martina Kaňková zadržení pracovníka připustila, odmítla ale potvrdit, zda to souvisí s rozsáhlou akcí ÚOOZ.

"Mohu potvrdit pouze to, že včera od večerních hodin byla zapečetěna kancelář paní doktorky Máchové a od dnešních devíti hodin je zde prováděna prohlídka," řekla Zenklová. V dalších otázkách týkajících se této trestní věci odkázala na dozorující vrchní státní zastupitelství.

Podle Kaňkové i zadržení pracovníka celní správy dozoruje pražské vrchní státní zastupitelství, proto ČTK nesdělila bližší okolnosti k zadržení. "Momentálně jsou zahájeny úkony ve věci zproštění výkonu služby," dodala.

Máchovou a policejní vyšetřovatele už od loňského dubna prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) kvůli kauze opencard. Podnět k tomu dala sněmovní vyšetřovací komise, podle níž chybovali, když před soud poslali jen řadové úředníky pražského magistrátu. O prověření požádali žalobci vrchního státního zastupitelství. Podle dřívějšího vyjádření šéfky pražského vrchního státního zastupitelství Lenky Bradáčové je potřeba zabývat se například tím, zda podezřelí nemohli být dopředu informováni o tom, že se uskuteční úkony trestního řízení. "Pochybení, ke kterému mohlo dojít na počátku, mohlo znamenat zmaření důkazů," řekla v lednu v diskusním pořadu ČT.

Máchová v minulosti dozorovala i kauzu předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik, v níž byli obžalováni podnikatel Vladimír Sitta mladší a jeho otec za údajné tunelování tiskárny. Po verdiktu pražského městského soudu, který na podzim 2015 muže uznal vinnými, byla Máchová kritizována za to, že se v případu vůbec nezabývala rolí lobbisty Iva Rittiga.

Podle Respektu je mezi deseti lidmi, o něž se policie zajímá, i bývalý policista Igor Gáborík, údajná spojka jednoho z vlivných pražských lobbistů, kterého měl zásobovat informacemi z vyšetřování. Dále jde o městskou státní zástupkyni Dagmar Máchovou a některé její spolupracovníky. Zadrženo bylo i několik lidí k podání vysvětlení. Máchovou, Nevtípila a Klučku spojuje případ předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik, na který v roce 2010 policii upozornil podnikatel Vladimír Sitta mladší. Máchová jako dozorující státní zástupkyně zablokovala Sittovi akcie rodinné tiskárny Neograph a uvolnila tím cestu podnikateli Ivo Rittigovi, který pak tiskárnu ovládl. Díky smlouvě s dopravním podnikem pak získal 17 haléřů z každé prodané jízdenky.

Sittu i jeho otce Máchová obžalovala kvůli tunelování tiskárny. Za policii vedli stíhání právě Nevtípil a Klučka. Po verdiktu pražského městského soudu, který na podzim 2015 všechny tři muže uznal vinnými, byla Máchová kritizována za to, že se Rittigovou rolí v případu vůbec nezabývala.

Témata:  ÚOOZ Dagmar Máchová

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy