Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud projedná loupež luxusních hodinek, gangu cizinců hrozí 15 let za mřížemi

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Pražský městský soud se bude příští týden zabývaz kauzou cizinců, kteří loni v únoru uloupili z prodejny luxusní hodinky za více než 13 milionů korun a jednomu z prodavačů zlomili čelist.

Obžaloba tvrdí, že pachatelé fungovali jako organizovaná skupina. Před loupeží, kterou provedli 23. února 2016, si rozdělili úkoly: tři z nich loupili, další tři hlídali a zajišťovali odvoz jak lupičů, tak sebraného zboží.

Gang si vyhlédl prodejnu v centru hlavního města v Široké ulici. Muž, jenž komunikoval s prodavačem, ho náhle udeřil pěstí do hlavy, spoutal mu ruce za zády pomocí plastových stahovacích pásků a odtáhl ho do chodby v zázemí prodejny. Zbylí dva pachatelé mezitím zbili a zkopali druhého prodavače a spoutaného ho odnesli za jeho kolegou. První zaměstnanec z útoku vyvázl s tržnou ranou pod okem, druhý si z brutálního přepadení odnesl otřes mozku, zlomeninu dolní čelisti a modřiny v obličeji i po těle.

Po zneškodnění prodavačů prohledala trojice podle státního zástupce prodejnu, nalezenými klíči si odemkla vitríny a vzala z nich všechny vystavené hodinky. Z místa činu muži odešli pěšky. O kus dál uložili lup do auta, kde čekal spolupachatel, a sami potom odjeli jiným vozem. Jejich činnost před i po činu popisuje obžaloba podrobně - zřejmě i díky tomu, že jeden z obviněných spolupracuje s policií ve snaze zlepšit svoje postavení v trestním řízení.

Policie loni uvedla, že za loupeží stála skupina Vyborg, která se specializuje na přepadání obchodů se šperky. Tvoří ji hlavně lidé ze zemí bývalého Sovětského svazu, řízena je z Ruska a Finska. Čtyři z šesti údajných pachatelů skončili v pankrácké vazební věznici, zbylí jsou na útěku. Mužům hrozí v případě prokázání viny až 15 let vězení.

Témata:  krádeže šperky Praha soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy