Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výroční zpráva Romské demokratické strany vyvolala rozruch. Padlo trestní oznámení

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Trestní oznámení na neznámého pachatele podal šéf sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM). Kauza se týká výroční finanční správy Romské demokratické strany, které obsahuje podle všeho zfalšovanou zprávu auditora.

Poslanci z výboru, který má kontrolu zpráv na starosti, se domnívají, že zpráva Romské demokratické strany obsahuje zfalšovanou zprávu auditora. Koníčka proto pověřili, aby trestní oznámení podal.

Problém spočívá v tom, že pod zprávou auditora k účetní závěrce strany je podepsán auditor, který je již rok a půl vyškrtnut ze seznamu auditorů. Koníček navíc dodal, že materiál neobsahuje originál razítka, ale razítko vystřižené z jiného dokumentu.

Podle dřívějšího vyjádření předsedy strany Miroslava Tancoše může za vše bývalá najatá účetní. Ta podle něj použila podklady z předchozích let a peníze určené na auditora zpronevěřila.

Výbor se dnes zabýval kontrolou výročních finančních zpráv politických stran a hnutí za loňský i předloňský rok. Partaje v nich informují o svém hospodaření i o svých sponzorech. Úplnou zprávu za loňský rok podalo 126 z celkem 244 stran a hnutí. Podala ji i Unie Svobody - Demokratická unie, která už neexistuje.

Neúplnou zprávu za loňský rok předložila například Národní demokracie vedená Adamem B. Bartošem nebo hnutí Řád národa, jehož řady nedávno rozšířil dosavadní poslanec Úsvitu Karel Fiedler. Neúplné zprávy za loňský rok předložilo celkem 13 subjektů.

Poslanci výboru také navrhují zrušit 14 stran, které již mají pozastavenou činnost a zprávu za loňský rok nepředložily vůbec. Jednou z nich jsou Nezávislí demokraté někdejšího ředitele TV Nova Vladimíra Železného.

Témata:  Romská demokratická strana Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy