Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude s nemocnicemi? Polovina zdravotníků chce odejít už tento rok

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Odbory provedly průzkum mezi zdravotníky. Víc jak polovina jich chce z nemocnic ještě letos odejít a jako důvod uvádějí nízké mzdy a přetěžování. Ve srovnání s předchozími roky se tak situace zhoršila.

Nespokojenost roste zejména v obchodních společnostech, kde jsou platy v průměru zhruba o 6000 korun nižší. Novinářům to po dnešním jednání s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) řekla šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Data podle ní potvrzují nezbytnost navýšení platů a mezd, na něž musí přidat stát. Odbory i zaměstnavatelé jsou zajedno, že stát by měl v příštím roce přidat zhruba deset miliard na odvodech za děti, důchodce či nezaměstnané, aby platy a mzdy v nemocnicích mohly stoupnout o deset procent.

Jinak podle Žitníkové hrozí další odchody lékařů a sester, uzavírání nemocničních oddělení a zhoršení péče o nemocné.

Navýšení odvodů o 9,88 miliardy, jak navrhuje Němeček, a tedy i platů a mezd v nemocnicích v příštím roce o deset procent, podporují premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) je ochoten ze státního rozpočtu na ně dát jen dvě miliardy, podle jeho propočtů dostane zdravotnictví víc o devět miliard z nárůstu výběru pojistného za zaměstnance a podnikatele, celkem tedy bude mít navíc 11 miliard.

Témata:  zdravotnictví Svatopluk Němeček

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy