Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oblast ohniska nákazy africkým morem prasat se zmenšila

Vepři
Vepři
Foto: Pixabay

Zlín - Oblast ohniska nákazy africkým morem prasat na Zlínsku, do které je zakázán vstup, se ode dneška zmenšila. Dotčené území tak nyní přesně nekopíruje správní obvody ani katastry obcí.

Jeho hranice ale věrně kopírují pachové a na některých místech elektrické ohradníky osazené v předchozích týdnech. Zároveň jde o reakci na očekávaný velký počet návštěvníků Barum Czech Rally, která se na Zlínsku pojede příští týden.

"Takzvaná červená zóna je jasně vymezena silnicemi a zástavbou měst a obcí," řekl dnes zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Ohnisko nákazy má nyní podle něj ucelenější geometrický tvar. Z jeho okrajů zmizely některé výběžky do lesů a polí, jak tomu dosud bylo například u Březové.

Policie bude ale i nadále intenzivně kontrolovat dodržování zákazu vstupu do území. V případě porušení zákazu hrozí pokuta až do výše 20.000 korun.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdila nákaza africkým morem prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína. Dosud byla choroba potvrzena u 90 divokých prasat.

Témata:  Jiří Čunek 1 Zlínský kraj divočáci vepři mor prasat

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy