reklama

Dosavadní rekord, který na festivalu Bertoletti vytvořil v roce 2008, však nepřekonal. Tehdy jich dokázal během chvilky zkonzumovat o 35 více.

"Vítěz letošního klání, Patrick Bertoletti, spořádal 198 knedlíků. Druhé místo obsadil Kamil Hamerský, který jich spořádal 166, a na třetím místě skončil Radim Dvořáček se 156 knedlíky," uvedla za pořadatele Klára Mixová.

Soutěž v pojídání švestkových knedlíků vyrobených podle originální receptury má na festivalu v areálu likérky Rudolf Jelínek dlouhodobou tradici. Otevřena je široké veřejnosti. Dokladem o zkonzumovaných knedlících jsou pecky, které soutěžící odkládá na talíř. Jako příloha je povolen pouze omastek a cukr.

"Na začátku letos všichni začínali se základní porcí 50 knedlíků, je to kvůli 50. výročí festivalu. Při předchozích ročnících se začínalo na 30 knedlících," doplnila Klára Mixová.

Tradice festivalu pojmenovaného po švestce (valašsky trnce) sahá do 60. let. S nápadem přišel místní lékárník Miloš Žabka, který se nechal inspirovat mikulovským a znojemským vinobraním. Původní název švestkobraní po domluvě místního ředitele pálenice a zakladatele festivalu se změnil na trnkobraní.