reklama

Chovanec  to dnes uvedl na konferenci k prvním výsledkům bezpečnostního auditu ČR. Ten bude mít 11 kapitol zaměřených na jednotlivé hrozby. Předběžně je zatím uzavřeno pět, například extremismus a terorismus. Chovanec doufá v to, že na konci příštího roku by se materiálem mohla zabývat Bezpečnostní rada státu a následně i vláda.

 

Přibližně 30 odborníků by se podle Chovance mělo zabývat výsledky auditu a dál je rozpracovávat. Dalším průběžným opatřením reagujícím na audit je podle premiéra Sobotky navyšování kapacit policie, armády i tajných služeb.

V rámci ministerstva vnitra by se měl oddělením některých odborů vytvořit velmi malý odbor, který by se problematikou zabýval na špičkové úrovni, vysvětloval ministr. Centrum by mělo začít fungovat od začátku roku 2017. „Budou to civilové, zaměstnanci ministerstva vnitra. Nechci, aby v tom byli policisté ani zástupci tajných služeb," dodal ministr.

Bezpečnost v Česku by měla být také posílena díky zlepšení ochranných opatření na pražském Letišti Václava Havla a dalších mezinárodních letištích v zemi.

Chovanec se domnívá, že Česko je nejvíce ohroženo extremismem, migrací a také nedostatkem vody. „Bezesporu je to sucho, které z toho dnes vychází. Velmi nás překvapilo, jak je toto téma náročné na řešení. Je třeba s tím začít velice rychle něco dělat," poznamenal Chovanec.