Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před sněmovní vyšetřovací komisi předstoupil Pelta, po něm vypovídá Šlachta

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.
Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta (52), který čelí obvinění v souvislosti s údajným zmanipulováním sportovních dotací, dnes vypovídal před sněmovní vyšetřovací komisi k únikům informací z vyšetřovacích spisů. Nyní komise zpovídá někdejšího ředitele bývalého protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu

Během dne komise vyslechne ještě ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčkovou nebo ředitele policejního útvaru zvláštních činností Vladimíra Šibora.

Pelta strávil Měsíc ve vazbě, odkud byl propuštěn na začátku června. Z policejních spisů o případu unikaly do médií informace. Dozorující státní zástupce dokonce kvůli tomu požadoval stažení jednoho z článků, protože se obával, že zveřejněné informace budou zasahovat do průběhu trestního řízení.

Na Pelikána by měla přijít řada ve 12:45. Členové komise se budou zajímat mimo jiné o to, proč odmítl zbavit mlčenlivosti nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Pelikán se již dříve vyjádřil, že žádosti o zbavení mlčenlivosti nebyly zdůvodněny tak, jak požaduje zákon o státním zastupitelství. Předseda komise Martin Plíšek (TOP 09) dnes České televizi řekl, že žádost byla stejná jako například v případě Bradáčové.

Mluvit se může i o Pelikánových výrocích k policejnímu postupu při vyšetřování kauzy předsedy ANO Andreje Babiše Čapí hnízdo. Pelikán řekl týdeníku Respekt, že policejní žádost o vydání Babiše k trestnímu stíhání má ovlivnit volby. Čelí za to kritice části politiků. Ústavně právní výbor Sněmovny se kvůli tomu sejde příští týden.

Hlavním důvodem pro zřízení vyšetřovací komise byly uniklé nahrávky s rozhovory bývalého novináře Mladé fronty Dnes (MfD) Marka Přibila s předsedou ANO Andrejem Babišem, na kterých mluvili o zveřejňování kompromitujících materiálů. Babiš byl v té době majitelem vydavatelství Mafra, pod které MfD spadá.

Šéf ANO nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Podal kvůli nim trestní oznámení, které ale policie odložila. Babiš i Přibil již dříve odmítli, že by měli k dispozici takzvané živé spisy, tedy spisy z vyšetřovaných kauz.

Témata:  Miroslav Pelta Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš Robert Šlachta

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy