Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátorům se nelíbí některé části zákonů, Ústavní soud už dostal návrhy škrtů

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha/Brno - K Ústavnímu soudu (ÚS) už dorazily tři senátorské návrhy na provedení škrtů v zákonech. Směřují proti změnám v právní úpravě fungování národních parků, proti části daňového řádu a proti způsobu, jak zákon vymezuje provoz informačních databází o bonitě a důvěryhodnosti spotřebitelů.

Skupina senátorů reprezentovaná Ivem Valentou (za Soukromníky) navrhuje zrušit část daňového řádu. Ustanovení říká, že přihlášku k registraci, řádné i dodatečné daňové tvrzení lze podávat jen na tiskopisech ministerstva financí a že v tiskopisech a přílohách lze požadovat pouze údaje nezbytné pro správu daní. Soudcem zpravodajem bude Jan Musil.

Další skupina 25 senátorů navrhla zrušit celou kontroverzní novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, případně alespoň některá ustanovení zákona. Novela zavedla nová pravidla pro národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Byla terčem kritiky prezidenta Miloše Zemana i Svazu obcí Národního parku Šumava.

Podle senátorů byla politická debata o zákoně mylně vztahována především na Šumavu. "Jde přitom o změnu zákona o ochraně přírody a krajiny, která má dopad na všechny současné a potenciálně i budoucí národní parky v ČR," stojí v návrhu. Jako soudce bude návrh řešit Jaromír Jirsa.

Třetí skupina senátorů, za kterou jedná Jaroslav Kubera (ODS), svůj stručný návrh namířila proti části zákona o ochraně spotřebitele. Norma popisuje fungování informačních databází o bonitě a důvěryhodností spotřebitelů. Registry mohou společně vytvářet prodejci, případně je mohou provozovat také jiné právnické osoby.

"V praxi to může znamenat, že o spotřebiteli je vedena databáze třetí osobou, aniž by mezi spotřebitelem a touto třetí osobou byla uzavřena jakákoliv smlouva," stojí v návrhu, který se připojuje ke staršímu podnětu Městského soudu v Praze, uplatňuje však ještě širší argumentaci. Zpravodajem bude Pavel Rychetský.

Témata:  Ústavní soud ČR Senát Parlamentu České republiky zákony

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.