Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákon brání obstrukcím, které nezlepší životní prostředí, vzkazuje ekologům Sobotka

Bohuslav Sobotka v OSN
Bohuslav Sobotka v OSN
Foto: unmultimedia.org

Praha - Ekologické organizace tvrdí, že novela stavebního zákona způsobila největší omezení občanských práv od roku 1989. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na to dnes reagoval slovy, že stát by měl být schopen nastavit legislativu tak, aby zabránil bezdůvodným obstrukcím při stavebním povolování, které nevedou ke zlepšení životního prostředí.

Podle společného prohlášení Hnutí Duha a Zeleného kruhu se lidé nebudou od příštího roku kvůli schválené novele moci vyjádřit k rozhodování úředníků, zda v jejich sousedství bude park či obchodní dům, na okraji města louka, developerská zástavba nebo průmyslový areál. "Aktivní lidé se dosud zasloužili o ochranu cenné krajiny, čistého prostředí i zdravou demokracii. Lze očekávat, že vzniklý stav povede k nárůstu jiných, neúředních cest k prosazování občanských zájmů," píše se v prohlášení.

"Je potřeba rozlišit dvě věci. Na jedné straně jsou to odůvodněné námitky, které se týkají ochrany životního prostředí v naprosto konkrétních případech. To znamená tam, kde ho stavba může skutečně ohrozit. A pak jsou postupy, které jsou v zásadě obstrukční. Mají zabránit zahájení stavby bez ohledu na to, aby ti lidé vůbec obtěžovali s jakoukoliv argumentací," oponuje premiér.

Jako příklad uvedl stavební povolení pro dálnici D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří. "Jedna z těchto organizací ho nedávno napadla paušálním způsobem, aniž by sdělila nějaké konkrétní věcné důvody z pohledu životního prostředí. Takový postup mi připadá velmi zvláštní. Pokud nebudeme schopni postavit klíčové dálnice a silnice nám povedou přes města, tak se bude životní prostředí pro lidi, kteří tam žijí, jenom zhoršovat," dodal Sobotka.

Podle ředitele Zeleného kruhu Daniela Vondrouše trvá rozhodování o stavbách příliš dlouho kvůli komplikovaným zákonům a špatné práci úřadů. "Ministryni Šlechtové se tato náprava stavu nepovedla, situace se naopak ještě více zhoršila," doplnil Vondrouš.

Šlechtová takové tvrzení odmítá. "Každá organizace má právo se vyjadřovat podle svého statutu. Nicméně v tuto chvíli přicházejí na stavební úřady podněty nebo námitky, které s jejich činností absolutně nesouvisejí," uvedla dále Šlechtová. Práva občanů navíc podle ní nezastávají jenom neziskové organizace, ale především obec. "A obec je vždy členem každého řízení v rámci získávání stavebního povolení," dodala ministryně.

Témata:  Bohuslav Sobotka Karla Šlechtová Hnutí duha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy