Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odemykají se korunovační klenoty, bude mít Zeman opět virózu?

Miloš Zeman, prezident ČR odemkl s
Miloš Zeman, prezident ČR odemkl s "virózou" Korunní komoru v chrámu Sv. Víta
Foto: www.hrad.cz

Praha - Po třech letech dnes klíčníci odemknou komoru, ve které jsou uloženy korunovační klenoty. Znovu tak opustí své místo ve Svatovítské katedrále, aby si je mohla prohlédnout veřejnost. Letos u příležitosti 700. let od narození Karla IV.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastní celkem sedm klíčníků z řad církve, představitelů hlavního města a státu. Nejvýše postaveným klíčníkem bude stejně jako v minulosti Miloš Zeman.

Před třemi lety, kdy katedrálu opustily klenoty naposledy, lesk cenností zcela zastínil právě prezident Zeman. Na ceremoniál tehdy přišel přímo z ruské ambasády, kde oslavoval konec druhé světové války. A nebyl úplně ve formě.

Později se vyjádřil v tom smyslu, že se na něm podepsala několikadenní viróza. Podle ostatních klíčníků ale měla Zemanova vrávoravá chůze úplně jiný důvod. Například bývalá šéfka Poslanecké sněmovny narovinu řekla, že ze Zemana byl cítit alkohol.

Kromě Zemana vlastní klíč ke korunovačním klenotům také premiér Bohuslav Sobotka, kardinál Dominik Duka, předseda Senátu Milan Štěch, šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, pražská primátorka Adriana Krnáčová a probošt kapituly u sv. Víta Václav Malý.

Korunu, žezlo i jablko si bude moct veřejnost prohlédnout od 15. do 29. května ve Vladislavském sále Praždkého hradu. Vstup bude zdarma.

Témata:  korunovační klenoty Miloš Zeman Karel IV.

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy