Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes v Česku začíná letecké cvičení Ample Strike, první letadla už přiletěla

Bombardér B-52
Bombardér B-52
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Příletem prvních letadel dnes v Česku začne mezinárodní letecké cvičení Ample Strike 2017. Zúčastní se ho až 1300 vojáků z 18 aliančních a partnerských armád.

Cílem cvičení je sladění výcviku předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek. Piloti si procvičí přímou leteckou podporu, překonání nepřátelské protivzdušné obrany nebo tankování za letu. Opět se ho zúčastní i americké strategické bombardéry B-1 a B-52.

Cvičení ve vojenských výcvikových prostorech Boletice a Libavá a na leteckých základnách a letištích v Bechyni, Čáslavi, Náměšti nad Oslavou a Pardubicích potrvá do 12. září, samotný výcvik začne od 28. srpna. Zúčastní se ho necelé tři stovky vojáků ze zahraničních armád a zapojí se i příslušníci aktivních záloh.

Leteckou podporu vojákům poskytnou například české letouny L-159 ALCA, JAS-39 Gripen a vrtulníky Mi-24/35 a Mi-171Š. Účast přislíbily litevské stroje L-39, německé PC-9, LearJet a Tornado, polské Su-22, maďarské JAS-39 a slovinské PC-9. Spojené státy americké potvrdily zapojení vrtulníků AH-64 Apache a letounů B-1 a B-52. Palivo ze dvou amerických tankerů KC-135R doplní německé stroje Tornado i české a maďarské gripeny. Kompletní logistiku zabezpečí téměř všechny složky Armády ČR.

Témata:  Česko Armáda České Republiky NATO (Severoatlantická aliance) bombardér B-52

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy