Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes v Česku začíná letecké cvičení Ample Strike, první letadla už přiletěla

Bombardér B-52
Bombardér B-52
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Příletem prvních letadel dnes v Česku začne mezinárodní letecké cvičení Ample Strike 2017. Zúčastní se ho až 1300 vojáků z 18 aliančních a partnerských armád.

Cílem cvičení je sladění výcviku předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek. Piloti si procvičí přímou leteckou podporu, překonání nepřátelské protivzdušné obrany nebo tankování za letu. Opět se ho zúčastní i americké strategické bombardéry B-1 a B-52.

Cvičení ve vojenských výcvikových prostorech Boletice a Libavá a na leteckých základnách a letištích v Bechyni, Čáslavi, Náměšti nad Oslavou a Pardubicích potrvá do 12. září, samotný výcvik začne od 28. srpna. Zúčastní se ho necelé tři stovky vojáků ze zahraničních armád a zapojí se i příslušníci aktivních záloh.

Leteckou podporu vojákům poskytnou například české letouny L-159 ALCA, JAS-39 Gripen a vrtulníky Mi-24/35 a Mi-171Š. Účast přislíbily litevské stroje L-39, německé PC-9, LearJet a Tornado, polské Su-22, maďarské JAS-39 a slovinské PC-9. Spojené státy americké potvrdily zapojení vrtulníků AH-64 Apache a letounů B-1 a B-52. Palivo ze dvou amerických tankerů KC-135R doplní německé stroje Tornado i české a maďarské gripeny. Kompletní logistiku zabezpečí téměř všechny složky Armády ČR.

Témata:  Česko Armáda České Republiky NATO (Severoatlantická aliance) bombardér B-52

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy