Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátoři do sněmovních voleb zřejmě nestihnou projednat zbraňovou ústavní novelu

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senát podle svého předsedy Milana Štěcha (ČSSD) do říjnových sněmovních voleb novelu ústavního zákona, která má posílit práva majitelů legálně držených zbraní, neprojedná. Štěch to dnes řekl novinářům. 

Osud novely je v horní komoře nejistý, část senátorů požaduje její odmítnutí. K přijetí ústavních změn je však nutný souhlas obou komor Parlamentu a Sněmovna v povolebním složení by nemohla případné senátní úpravy novely ani potvrdit.

Posuzování novely odložily senátní výbory, připomněl Štěch. Jejímu schvalování by mělo předcházet také veřejné slyšení k petici, která přijetí zákona požaduje.

Projednávání novely odložily jak senátní ústavně-právní výbor, tak výbor pro obranu a bezpečnost. Ten požaduje, aby horní komora měla k dispozici také navazující prováděcí zákony. Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) to označil za fintu, jak novelu před volbami neprojednávat, aby se nemohl vyjevit pravý názor senátorů. ODS se nepovedlo zákon zařadit přednostně na program srpnové schůze. Další možnost budou mít senátoři v půli října.

Novela poslanců ČSSD, ANO, KSČM a ODS má do ústavního pořádku zavést to, že čeští občané mají právo nabývat, držet a nosit zbraně k naplňování úkolů při zajišťování bezpečnosti státu. Je reakcí na spornou evropskou směrnici, která zpřísňuje držení střelných zbraní. Novelu by měly následovat zákon upravující vlastnictví zbraní pro lov, sport, sběratelství a čistě soukromé využití, který by celkově přejímal evropskou směrnici, a navazující prováděcí zákon.

Sám Štěch přiznává, že v názoru na přijetí novely jsou senátoři rozděleni zhruba na dvě poloviny. Pokud by přece jen novelu přijali, na její platnost by nemělo mít vliv to, že byla předložena dolní komorou v předvolebním složení.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky zbraně Milan Štěch

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy