Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veterináři na jižní Moravě likvidují 65.000 slepic, v jejich trusu byly objeveny bakterie salmonely

Vejce
Vejce
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V chovu nosnic v Pohořelicích na Brněnsku veterináři objevili bakterie salmonely. Začali tam proto vybíjet zhruba 65.000 slepic. 

Chov patří firmě AG Maiwald se sídlem v Litomyšli. Bakterie byly ve třech menších ze čtyř hal. Ve čtvrté, kde je 69.000 nosnic, se nákaza nepotvrdila, informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Drůbež se bude likvidovat nejspíš do pátku. Počet utrácených ptáků činí více než polovinu toho, co se na jaře celkem zlikvidovalo kvůli nákaze ptačí chřipky. Kontaminovaná vejce se likvidují v asanačním podniku Mankovice.

Vejce z tohoto chovu stahuje ze své sítě obchodní řetězec Lidl. Diskonty Lidl stahují tato vejce s minimálním datem trvanlivosti 11. září nebo dříve. Toto opatření se týká prodejen Lidl na území Moravy, Slezska a části východních, středních a jižních Čech.

Pokud spotřebitelé vejce zakoupili, mohou je vrátit do kterékoliv prodejny Lidlu. Peníze jim budou vyplaceny i bez předložení účtenky. "Ostatní vejce, včetně těch od dodavatele AG Maiwald, nejsou tímto opatřením dotčena," uvedla mluvčí řetězce Zuzana Holá.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Pro silné a zdravé jedince nebývá onemocnění většinou nebezpečné. Ohroženi mohou být starší a nemocní lidé a malé děti, protože se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Témata:  vejce salmonelóza státní veterinární správa Lidl

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy