Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Menzel se pustil do Zemana. Rochní se na Hradě jak prase v rýži

Jiří Menzel
Jiří Menzel
Foto: Ukrainian Film Festival Ltd.

Praha - Hostem Marcely Škábové v pořadu Vaše téma byl oscarový režisér Jiří Menzel, autor filmových hitů jako Ostře sledované vlaky, Rozmarné léto nebo Postřižiny. Kromě filmů byla ale řeč i o mentalitě Čechů nebo prezidentech.

Pozvání do pořadu Vaše téma přijala velká osobnost českého filmu, režisér Jiří Menzel. S moderátorkou nejdříve mluvil o knížkách a inspiraci. "Beletrii už moc nečtu, asi jsem zhýčkaný. Přečetl jsem toho už moc, tak mě vymyšlené příběhy spíš nudí," prozradil Menzel.

Řeč byla ale hlavně o české mentalitě. "Spousta lidí si zvykla být pod nějakou nadvládou. Nechtějí rozhodovat, nechtějí být samostatní, pořád šilhají po někom, kdo jim ulehčí," myslí si režisér.

Menzel varoval také před obratem k Rusku. "Rusové potřebují cara, o demokracii nic neví. Navíc třeba Němci mají i po 70 letech špatné svědomí z války, Rusové ale ne. Schválně se zeptejte Rusa, jestli se stydí za okupaci nebo za to, že Stalin zavraždil miliony lidí," dodal autor filmových hitů.

A vyjádřil se i k asi nejpalčivější otázce současnosti, migrační krizi. "Češi se chovají hrozně sobecky. Stydím se za to, jak jsou předpos*aní. Vidím v tom peciválnost, takové to 'hlavně, aby sem nikdo nešel a nemuseli jsme nic řešit'. Přitom k nám nikdo nechce," doplnil Menzel.

Chybu vidí ale i na straně migrantů - především těch ekonomických. "Kdo tam zůstane, když elita odejde? Tady to bylo podobně, spousta chytrých lidí utekla na Západ a zůstali tu plebejci, kteří volí Zemana," prohlásil oscarový režisér s tím, že řešení vidí ve vzdělání.

Menzel se do prezidenta Zemana pořádně opřel. "Měli jsme Masaryka a Havla. To mezi tím a to potom je s prominutím ostuda. Oba totiž měli určitou morální zásobu a nešlo jim o ten úřad. Zato teď se na Hradě a v Lánech prezidenti rochní jak prase v rejži," rozčílil se 76letý filmař.

Menzel ale mluvil i o svém řemeslu. "Já se snažím dělat svou profesi nejlíp, jak umím. Film a divadlo nejsou učebnice, idi nechtějí poučovat. Na dobrý film ale není žádný recept, musíte se řídit pocity a nevytahovat se, ani lidi urážet," doporučil.

A oscarový režisér se svěřil i se svým soukromím. Jeho manželka totiž před rokem a půl porodila druhou dceru - Evu Mariu. První holčičce pojmenované Anna Karolína je už sedm let, Menzelova manželka Olga ji má ale s jiným mužem.

"Teď jsem rád. Dřív mi děti nic neříkaly, měl jsem rád své pohodlí. Pak jsem ale potkal Olinku a zažil jsem něco, co do té doby nikdy," popsal Menzel své pocity. "Ty holky si se mnou hrajou, já jsem jejich otrok. Zamiloval jsem se do nich," dodal.

Témata:  Jiří Menzel Miloš Zeman

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy