Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladík na facebooku urážel Romy a Židy, soud ho potrestal

Radoslav Banga, známější pod pseudonymem Gipsy, je rapper, zpěvák, textař a hudebník romského původu, který již od svých 13 let působí na české hip hopové scéně.
Radoslav Banga, známější pod pseudonymem Gipsy, je rapper, zpěvák, textař a hudebník romského původu, který již od svých 13 let působí na české hip hopové scéně.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Kladno - Okresní soud v Kladně nařídil studentovi Davidu Šmídovi (20) 100 hodin veřejně prospěšných prací. Mladík koncem loňského roku nenávistně reagoval na příspěvek zpěváka Radka Bangy na jeho facebookovém profilu.

Banga na sociálních sítích zdůvodňoval, proč opustil sál při vyhlašování ceny Český slavík. Protestoval tím proti ocenění skupiny Ortel, která bývá spojována s krajní pravicí.

Banga se poté ptal svých kolegů, čemu tleskali. "Já vám řeknu čemu - tleskali jste nacistům," uvedl. Následně jeho facebookový profil zahltily nadávky, urážky a výhrůžky a případem se začala zabývat policie.

"Ano, tak se tleská nacismu, teď už zbývá ho rozšířit, co nejvíc to půjde, protože takoví kokoti černí, Židi a tak dál musí opustit naši vlast, bílou vlast, Evropu a táhnout někam do prdele, nebo ještě lépe poslat je do plynu jako dřív," napsal Šmíd na facebooku. Mladík se podle serverů lidovky.cz  idnes.cz u soudu hájil tím, že příspěvek napsal v afektu, sympatie k nacismu odmítl.

Kromě Šmída byl kvůli nenávistným projevům na Bangově facebooku obviněn i další muž, podle serveru lidovky.cz se jedná o Aleše Rozsívala (32) z Prostějova. Je spojován s výhružnými e-maily, které v roce 2013 obdržela poslankyně Jana Černochová.

Banga není podle soudce v případu poškozeným. Organizace In IUSTITIA zastupující Banga uvedla, že kladenský soud tím porušil jeho práva. "V zásadě ho v rozporu s právem zbavil jeho procesních práv, neobeslal jej, nepozval k hlavnímu líčení, nedal mu šanci se ve věci vyjádřit. To vše se nyní snaží odůvodnit tím, že Radek Banga, na jehož osobní profil pachatel umístil výhružku Romům a Židům, není ve věci poškozený," uvádí organizace v prohlášení.

Témata:  Radoslav Banga soudy romové Facebook

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy