Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vztahy Česka a Slovenska? Jsou mimořádně skvělé a bratrské, myslí si Zeman

Přiletěli další krajané z Ukrajiny, Zeman si s nimi zazpíval na letišti (15.3.2015)
Přiletěli další krajané z Ukrajiny, Zeman si s nimi zazpíval na letišti (15.3.2015)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman se domnívá, že Česko a Slovensko mají po téměř čtvrtstoletí od rozdělení společného státu mimořádně skvělé a bratrské vztahy. Jeho odpověď, kterou komentoval dnešní 25. výročí uzavření dohody o rozdělení Československa, tlumočil pro ČTK jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Rána ve vztazích podle hlavy státu nezůstala nezahojená, protože obě země vstoupily do Evropské unie a staly se členy širší evropské rodiny.

Ve středu 26. srpna 1992 těsně po půlnoci v brněnské vile Tugendhat zpečetili rozdělení země předsedové vítězných stran červnových československých parlamentních voleb Václav Klaus a Vladimír Mečiar. K samotnému rozdělení došlo 1. ledna 1993.

Zeman by prý nechtěl roli Klause a Mečiara na rozpad federace přeceňovat. „Václav Klaus podnikl velmi vážný pokus o udržení funkční federace tím, že založil ODS i na Slovensku. A často, i na úkor své kampaně v českých zemích, tam jezdil a usiloval o to, aby ODS na Slovensku uspěla. Toto poctivě míněné úsilí ale nemělo na tehdejším Slovensku šanci na úspěch," uvedl k aktivitám svého předchůdce na Pražském hradě Zeman.

Rozdělení republiky podle něj nevyplynulo jen z neslučitelných představ vítězů voleb v roce 1992 o budoucnosti společného státu. „Dělení republiky bylo fakticky zahájeno hned v roce 1990 zdánlivě malichernými spory o název republiky a státní znak," uvedl.

Připomněl také, že v roce 1992 snažil situaci zachránit prosazováním návrhu na vytvoření Československé unie. Mělo jít o volnou federaci dvou států s oddělenými rozpočty. „Tento plán nakonec nebyl akceptován," konstatoval.

Ve vztazích obou zemí podle Zemana nejsou trhliny. „Kdyby oba státy, nebo aspoň jeden z nich, nevstoupily do Evropské unie, považoval bych tu ránu za nezahojenou. Ale takto jsme se stali členy širší evropské rodiny a máme mimořádně skvělé, bratrské vztahy," doplnil.

Témata:  Miloš Zeman Československo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy