Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cizinec střílel na policisty, měl je za zloděje. Od soudu se dočkal zastání

Zbraně, ilustrační fotografie
Zbraně, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Cizinec, který byl potrestán čtyřmi roky vězení za střelbu na policisty, se dočkal zastání u Ústavního soudu. Justice porušila jeho právo na spravedlivý proces a nerespektovala princip presumpce neviny.

Cizincovi původně hrozilo za pokus o vraždu až 18 let vězení. Krajský soud v Praze mu vyměřil pětiletý trest, Vrchní soud v Praze verdikt o rok zmírnil a rozhodnutí pak potvrdil Nejvyšší soud.

Incident se stal 10. prosince 2013 v Herinku u Prahy. Občan Kosovské republiky Skender Bojku použil zbraň, když se do jeho domu dobývala nad ránem policie pomocí beranidla. Nad policejním zásahem se ústavní soudci dnes pozastavili a poukázali na to, že Bojku tehdy nebyl z ničeho obviněný ani podezřelý.

Bojku, kterého probudily hlasité rány, vystřelil ze vstupní haly domu přes hliníkové vchodové dveře. Střela pronikla rámem a venku trefila jednoho ze členů zásahové jednotky do opasku a ochranné vesty v oblasti podbřišku. Policista neutrpěl vážné zranění.

Podle obhajoby šlo o takzvanou putativní, domnělou nutnou obranu v situaci, kterou považoval za bezprostřední kriminální útok na sebe i rodinu.

Případem se musí znovu zabývat Krajský soud v Praze. Podle ÚS se neprokázalo, že cizinec střílel v úmyslu usmrtit člověka za dveřmi.

Témata:  Ústavní soud ČR Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy