Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo vnitra připravilo nový zákon o ochraně soukromí. Co se má změnit?

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo vnitra předložilo k připomínkám nový zákon. Úřady by podle něj za porušení pravidel ochrany soukromí měly být podle návrhu ministerstva vnitra pokutovány nadále nejvýše deseti miliony korun. Pokuta za porušení zákazu zveřejňování osobních údajů má také zůstat na maximálně pěti milionech korun.

Směrnice EU o ochraně osobních údajů (GDPR), kterou předloha přejímá, umožňovala stanovit sankce až do 20 milionů eur (zhruba 540 milionů Kč). Platit by měla pro podniky.

Snížení limitu pro úřady v souladu se směrnicí vysvětlilo vnitro tím, že "nemá smysl stanovit horní hranici ve výši 20 milionů eur, jako to činí pro podnikatelské subjekty". Důvodem je to, že pokuty úřadů zpravidla plynou z veřejných rozpočtů a byly by pouze přesouváním peněz v rámci státního rozpočtu.

Ministerstvo v návrhu rovněž počítá s tím, že souhlas se zpracováním osobních údajů by například v rámci nabídky sociálních sítí mohly dávat už třináctileté děti. Pouze u mladších dětí by byl nutný souhlas jejich zákonného zástupce.

Směrnice GDPR má od poloviny příštího roku pomoci hájit práva občanů EU proti zneužívání jejich dat. Týkat se bude veřejných institucí, jednotlivců i firem, které zpracovávají data uživatelů. Zavádí právo na výmaz či přenos poskytnutých údajů i kontrolu jejich využití. Instituce a firmy budou muset přijmout řadu opatření kvůli zabezpečení osobních údajů. Směrnice podle kritiků zvýší náklady firem.

Témata:  zákony Ministerstvo vnitra České republiky EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy