reklama

Přední evropské turistické destinace praskají ve švech a místní obyvatelstvo je z toho už nešťastné. Turisté jsou hluční, znečišťují prostředí a zdražují nájmy. To je podle amerického portálu CNN jedním z problémů letošního léta. Zpravodajský server jmenoval Prahu, Dubrovník, Barcelonu a Benátky jako ohniska problému. 

„Některé evropské destinace trpí pod extrémním návalem turistů,“ uvedl analytik organizace Euromonitor International ve své zprávě. „Je jasné, že je potřeba vymyslet strategie, které se vyrovnají s velkou poptávkou po turismu.“ A co na to jednotlivá města?

Benátky: Prosíme, oblékněte se

Podle analytiků to byla právě zvýšená turistika a s ní i zdražování, které zničilo populaci slavného italského města. Ta se za posledních 50 let snížila zhruba o dvě třetiny. UNESCO vyjádřilo "extrémní obavy" z dopadu turismu na historické památky a místní protestují, že velké výletní lodě způsobují znečistění a kvůli turistům se zdražuje bydlení.

Město nyní vrací úder. Zvýšilo počet policistů na na místech, kde se turisté koncentrují. Zakázalo řetězce levného jídla a začalo omezovat počty dostupných hotelových pokojů. Zároveň odstartovalo informační kampaň v 11 jazycích. Turisté jsou tak například žádáni, aby nezanechávali ve městě odpadky a nechodili po něm jen v plavkách.

Barcelona: Daň z turismu pro místní

Barcelona jen za minulý rok přivítala přes 8 milionů návštěvníků. Jen pro srovnání, samotné město má asi 1.6 milionu obyvatel. V posledních týdnech došla trpělivost místním, kteří tvrdí, že příliv turistů je až moc velký. I proto chodili například s cedulemi, na kterých stálo, že je Barcelona jejich domovem.

Městská rada schválila několik nových regulací vztahujících se k výstavě nových hotelů i k pronajímání pokojů soukromníky. Úřady pak dále rozhodli, že veškeré výdělky z turistické daně poputují k místním, místo k další propagaci turismu.

Premiér země Mariano Rajoy turistický průmysl brání. „Nevím, jestli musíme turisty vítat s letáky 'Zdravím, pane Turisto", ale rozhodně nebudu vykovávat člověka, který sem přišel utrácet peníze. To je nesmysl,“ argumentoval Rajoy nedávno.

Dubrovník: Prokletí Hry o trůny

Překrásnou architekturu i scenérii chorvatského města Dubrovníku využívají tvůrci fantasy seriálu Hra o trůny již několik let. S nárůstem popularity seriálu tam však jezdí čím dál tím více fanoušků - jen za rok 2016 stoupl počet návštěvníků o 10%.

A chorvatské pobřežní město nečekaný nátlak pociťuje. Nedávno do města přijelo 7 výletních lodí s celkovou kapacitou téměř 9300 pasažérů v jednom dni. Dalších 25 000 turistů už v té době ve městě bylo. Počet lidí ve městě se tak oproti dnům mimo turistickou sezónu takřka zdvojnásobil.

Praha: Ticho, prosím

Seznam CNN nezapomněl ani na naše hlavní město. To podle statistik Mastercard loni navštívilo 5,8 milionu turistů. Naše slavná pivní kultura dělá z města oblíbeným cílem pro oslavy rozlučky se svobodou a tahy hospodami. Pražané to neoceňují.

Ačkoliv nikoho zatím nenapadlo jít do ulic a proti přílivu turistů veřejně protestovat, americký server si povšiml, že Praha v průběhu letošního května najala antikonfliktní týmy, které „hlídají nejrušnější části města a žádají turisty, aby nerušili noční klid začínající ve 22:00."