reklama

Novinářům to po dnešním večerním jednání řekl místopředseda hnutí Richard Brabec. Výbor ANO považuje kauzu za politicky motivovanou. Brabec nepředpokládá, že poslanci budou mít hlasování závazné, jednat o tom bude v úterý jejich klub. Někteří členové vedení řekli novinářům, že Babiše a Faltýnka ve Sněmovně podpoří.

Vydání obou politiků k trestnímu stíhání ve středu doporučil poslancům mandátový a imunitní výbor Sněmovny. Babiš a Faltýnek vyšetřování označují za účelovou snahu poškodit ANO před volbami. Dolní komora bude o vydání jednat zřejmě 6. září. Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. Pokud oba politici obhájí v říjnových volbách své mandáty, bude muset o jejich vydání rozhodnout Sněmovna znovu.

"Výbor hnutí ANO je přesvědčen, že nynější kauza Čapí hnízdo je politicky motivovaná a má zásadně ovlivnit nadcházející parlamentní volby. Proto výbor hnutí ANO nevidí důvod pro vydání předsedy Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka Poslaneckou sněmovnou k trestnímu stíhání," citoval Brabec z dnešního usnesení. Jednání se zúčastnila dvacítka lidí z širšího vedení strany.

"Rovněž jsme se zabývali otázkou morálního kodexu a případného konfliktu s možnou kandidaturou a konstatovali jsme, že kandidatura obou pánů není v rozporu s morálním kodexem hnutí, protože ten se zabývá pouze případem, kdy proti reprezentantovi hnutí je podána obžaloba pro úmyslný trestný čin nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce."

O tom, jak budou Babiš a Faltýnek hlasovat na plénu, prý nemluvili. "Necháme to určitě na obou pánech. Další debata bude pokračovat v úterý na poslaneckém klubu, který potom určitě také zaujme nějaký postoj. Předpokládáme, že tam nebude žádné závazné hlasování, ale to všechno uvidíme," řekl Brabec.