reklama

Bradáčová vazbu navrhla "z důvodů reálné obavy, že v případě ponechání obviněných na svobodě hrozí, že budou mařit trestní stíhání působením na dosud nevyslechnuté svědky a budou opakovat trestnou činnost, pro kterou jsou stíháni". Nekonkretizovala, kterých obviněných se návrh týká.

Trojici obviněných zadržel ve středu policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Podle médií jsou to detektiv protikorupčního útvaru Radek Holub, bývalý policista Igor Gáborík a středočeský celník Pavel Šíma. Stíháni jsou za zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplácení a neoprávněný přístup k počítačovému systému. Za přijetí úplatku pachatelům hrozí tři až deset let vězení, za podplácení jeden rok až šest let odnětí svobody.

Návrh na vazbu musí státní zástupce podat soudu do 48 hodin od zadržení, jinak musí být zadržený propuštěn na svobodu. Soud pak do 24 hodin obviněného vyslechne a rozhodne buď o tom, že ho bere do vazby, nebo že ho propouští.

Policie se případem zabývá od srpna 2013. Po roce bylo vyšetřování delegováno na ÚOOZ, přestože podle obecné příslušnosti by případ spadal pod Generální inspekci bezpečnostních sborů. Důvodem byla podle Bradáčové "ekonomika a samotné naplnění účelu trestního řízení". Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že ÚOOZ a státní zastupitelství budou v budoucnu muset tento postup vysvětlit, pokud to vyšetřování umožní.